Bisljimi: Vlada nije garantovala da nacrt statuta ZSO nema izvršna ovlašćenja, odlučuje Ustavni sud

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da Ustavni sud odlučuje da li nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predložila 'velika petorka' podrazumeva izvršna ovlašćenja ili ne, ističući da Vlada Kosova nije garantovala da nema ustavnih povreda u sadržaju tog dokumenta, prenosi TV 21.

Bisljimi je rekao da vlada nije učestvovala u sastavljanju novog nacrta ZSO, i da ukoliko u sadržaju dokumenta Ustavni sud dokaže da postoji propusta, trebalo bi ih prijaviti međunarodnim predstavnicima.

"Ustavni sud odlučuje da li nacrt statuta Zajednice predviđa izvršna ovlašćenja za opštine sa srpskom većinom. Vlada nije garantovala da nema kršenja Ustava. Rekli smo da je ovo nacrt koji su nam doneli međunarodni predstavnici, a nismo ga mi sastavili. Međunarodni predstavnici su rekli da on nema izvršna ovlašćenja, ali mi nismo Ustavni sud. Pa je njihova dužnost da pokažu da li ili ne postoji. Ako postoji, trebalo bi da kažu da neke delove treba promeniti. Dobro je da opozicija ima svoje primedbe i sugestije na nacrt, to je uloga opozicije", rekao je Bisljimi.

Međutim, kako kaže, bez potpisa sa srpske strane nema implementacije sporazuma.