Bivše kosovske diplomate: Pojačano prisustvo Sjedinjenih Država u regionu može uticati na dinamiku dijaloga

Vasington
Izvor: Tanjug

Sve aktivnija uloga izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u dešavanjima u regionu, kao i nedavni predlozi američke administracije da imenuje ambasadore sa dugim iskustvom na Balkanu, poruka su da Sjedinjene Države pojačavaju svoju posvećenost rešavanju problema i otvorenih pitanja u regionu, ocenjuju nekadašnje kosovske diplomate, piše Glas Amerike.

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Državama Avni Spahiu rekao je da se takvi angažmani dešavaju u pravom trenutku zbog situacije poslednjih meseci u regionu.

"Ovo se vidi kao signal da Sjedinjene Države obraćaju pažnju na region i da će nastaviti da budu prisutne možda i jače na Balkanu u vreme kada se zbog mnogih političkih faktora okolnosti politički zaoštravaju", ocenio je Spahiu.

Bivši ambasador Kosova na Tajlandu i zemljama jugoistočne Azije Muhamet Brajšori mišljenja je da se nova američka administracija sprema da se angažuje na Kosovu i u regionu.

"Imenovanje nekih ličnosti koje su 90-ih bile ključne političke ličnosti tog vremena kao što je Kristofer Hil ili ambasadori u Bosni i na Kosovu koji su bili deo procesa bilo (Martija) Ahtisarija, Rambujea ili drugih, pokazuje da postoji interes Vašingtona da reši pitanja koja su ostala otvorena od 90-ih godina posle rata na Kosovu. Sa naglaskom na dijalog Kosova i Srbije i političku situaciju u Bosni", rekao je Brajšori.

Brajšori kaže da je nedostatak aktivnijeg američkog i evropskog pristupa regionu, već duže vreme, stvorio prostor za uključivanje drugih sila.

"Vidimo da je postojao i treći faktor koji je iskoristio ovaj vakuum Brisela i Vašingtona u regionu, a to je ruski angažman" rekao je Brajšori

Spahiu kaže da je Srbija, uz podršku Rusije, pojačala svoj agresivni pristup prema tri zemlje regiona, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. On dodaje da će učešće američkih diplomata pomoći da se unapredi pregovarački proces Kosova i Srbije.

"Sasvim je ohrabrujuće da će diplomata kalibra koji dobro poznaje prilike u regionu biti direktno angažovan. Američko prisustvo je uvek dobrodošlo i verujem da će pozitivno uticati na neku vrstu dinamike procesa dijaloga, iako je pomalo skeptično reći da će uskoro biti dogovora", rekao je on Spahiu.

Brajšori ocenjuje da neće biti direktnog američkog angažovanja u razgovorima, već samo u podršci Evropskoj uniji u ovom procesu, ističući da Kosovo ne treba da ostane talac pregovora i da treba delovati prema novom planu.

"Tako da moramo da shvatimo da nećemo uvek biti u pažnji saveznika, moramo da iskoristimo trenutak da danas imamo američku administraciju koja dobro poznaje istoriju naše zemlje, koja poznaje istoriju regiona i koja ima prilično savršen tim sa velikim iskustvom u regionu koji je u stanju da podstakne bilo koji plan A, da postigne eventualni sporazum koji je po mom mišljenju nedostižan u okolnostima u kojima se nalazimo, ali i plan B koji bi Kosovo izveo iz izolacije", rekao Brajšori.