Bivši direktor KIA pokušao da uzme tajna dokumenta iz Tačijevog sefa

Tači - obraćanje
Izvor: Kosovo Online

Samo 24 sata pošto je bivši kosovski predsednik Hašim Tači podneo ostavku zbog optužnice koju je podneo Specijalni sud, pokušano je nezakonito preuzimanje tajnih dokumenata iz sefa kosovskog predsedništva, navodi Gazetablic.com.

Upravo zbog toga je za sutra najavljeno da će direktor Kosovske obaveštajne agencije (KIA) o ovom slučaju obavestiti Odbor skupštine za bezbednost, prenosi Beta.

Izvori portala kažu da su to pokušali sekretar kosovskog predsedništva, Driton Gaši, i jedan zvaničnik kojeg je on predstavio kao inspektora Kosovske obaveštajne agencije.

Gaši je navodno 6. novembra obavestio savetnike Vjose Osmani koja vrši dužnost predsednice Kosova, da će Euleks izvršiti zvanični pretres u kabinetu bivšeg predsednika Tačija, ali su predstavnici Euleksa to demantovali.  

Saradnici aktuelne kosovske v.d. predsednice su međutim otišli u kancelariju predsednika, gde je sekretar Driton Gaši zajedno sa drugom osobom, koju je predstavio kao inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KIA), otvorio sef gde se čuvaju izveštaji KIA i drugi poverljivi dokumenti.

Nekoliko minuta kasnije u kancelariju je stigla Osmani i zatražila objašnjenje Gašija, nakon čega je u njenom prisustvu sef ipak otvoren,

Sekretar kosovskog predsedništva Driton Gaši je ranije bio direktor KIA, a njega je bivši premijer Ramuš Haradinaj smenio posle deportacije šestorice državljana Turske. Potom je Gašija Tači imenovao za sekretara Predsedništva.