Bivši poslanici DPK potrošili više od 39 000 evra na hotele i dnevnice

Skupstina Kosova
Izvor: RSE

Više od 39.000 evra potrošili su bivši poslanici Demokratske partije Kosova (DPK) od februara do avgusta ove godine na zvanične posete inostranstvu.

Prema podacima dostavljenim nakon zahteva za pristup javnim dokumentima, 39.222 evra predstavlja saldo rashoda 17 poslanika DPK za dnevnice, smeštaj u hotelu, ručkove i večere, prenosi KTV.

Šampion u inostranim posetama i potrošnji je bivši predsednik kosovske skupštine Džavit Haljiti, sa potrošnjom od oko 9.470 evra. Za oko 6 meseci Haljiti je primio oko tri hiljade evra dnevnica, dok je za smeštaj potrošio preko 5.587 evra.

Nakon Halitija, sledi lider DPK Kadri Veselji koji je tokom svojih poseta Americi, Japanu, Italiji, Bugarskoj, Makedoniji i drugim zemljama primio više od 1276 evra na ime dnevnica, odsedajući u hotelima za šta je bilo plaćeno oko 4.000 evra.

Za ostale troškove, poput ulaznica, ručkova i večera, utrošeno je preko 3000 evra.

Pored Haljitija i Veseljija, poslanica DPK Dževahire Izmaku takođe se nije štedela kada su u pitanju putovanja u inostranstvo. Izmaku je od svojih putovanja dobila preko 3.400 evra dnevnica, dok je tokom ovih putovanja potrošila oko 2000 evra, što je ukupno više od pet hiljada evra.

U troškovima joj se pridružila i koleginica Safete Haderđonaj, bivša potpredsednica Odbora za budžet i finansije, koja je ukupno potrošila preko 2800 evra, od čega preko 1.800 evra za smeštaj i oko hiljadu za dnevnice.

Među najmanje plaćenim poslanicima tokom perioda februar-avgust 2019. godine je Ljuljeta Veseljaj Gutaj, koja je dobila nešto više od 150 evra, a sledi Fadilj Beka sa 180 eura.

Stručnjaci za rad Skupštine Kosova kažu da u pogledu troškova postoji nedostatak transparentnosti.

Agnesa Hadžiu iz Demokratskog instituta Kosova dodaje da, osim trošenja, nisu poznati i rezultati poseta poslanika svetu.

Šesti saziv Skupštine Kosova, pored brojnih troškova, karakteriše i veliki broj vanrednih sednica i nedostatak kvoruma za razmatranje različitih zakona.