Blic: Kurti će Srpskoj listi ponuditi mesto ministra za administraciju i lokalnu samoupravu

Kurti
Izvor: Tanjug

Najozbiljniji kandidat za novog kosovskog premijera Aljbin Kurti ponudiće Srpskoj listi jedno ministarsko mesto i to mesto ministra za administarciju i lokalnu samoupravu, a ukoliko to odbije, Kurti planira da na ovu poziciju imenuje Srbina koji je na vanrednim parlamentarnim izborima nastupio mimo Srpske liste, piše Blic pozivajući se na izvore Srne.

List podseća da je Srpska lista do sada imala tri ministarske pozicije u Vladi Kosova.

Srna saznaje da će novi Kurtijev kabinet imati jednog potpredsednika, a ministri po jednog zamenika.

Predsednici Pokreta Samopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, usaglasili su sva pitanja koja se tiču sastava kabineta primijera i plana rada.

U zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima nakon sastanka navodi se da je dogovoreno da nova privremena Vlada ima ukupno 12 ministarstava.

Na sledećem sastanku, koji bi trebalo da bude održan u ponedjeljak, 2. decembra, Kurti i Mustafa će razgovarati o sastavu kabineta i podeli ministarstava.

Očekuje se da će u ponedjeljak biti potpisan koalicioni sporazum između "Samoopredjeljenja" i Demokratskog saveza Kosova, nakon čega će Kurti zatražiti od predsednika  Kosova da sazove konstitutivnu sednicu parlamenta.