Blic: Marko Đurić biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu

Marko Đurić
Izvor: Printscreen

Poslednjih dana mediji su spekulisali da bi Marko Đurić mogao da bude novi ministar spoljnih poslova Srbije, umesto Ivice Dačića, ali ta informacija nije tačna, piše Blic.

Predsednik Srbije tražio je od Đurića da mu u narednom periodu pomogne svojim radom u Sjedinjenim Američkim Državama budući na novu etapu u odnosima Srbije i SAD. Važno mu je da u Vašingtonu ima nekoga na koga može da se osloni“, kaže izvor “Blica” iz vrha vlasti.

Ambasada u Vašingtonu ostala je upražnjena nakon što je mandat istekao prethodnok ambasadoru Đerđu Matkoviću.

Reč je o ambasadi koja je u četiri ili pet najznačajnijih za našu zemlju. Pritom, odnosi Beograda i Vašingtona se intenziviraju nakon potpisivanja ekonomskog sporazuma u Beloj kući i ta pozicija zahtevaće pun angažman i čak mnogo više posla nego do sada“, navodi izvor Blica.

Đurić pored engleskog govori i hibru, po majci je Jevrejin, pa će mu biti lako da ostvari dobre kontakte sa jevrejskom zajednicom, AIPAC-om (Američko-izraelski komitet za javne poslove).

Osim toga, u poslednje vreme ostvario je dobar kontakt sa predstavnicima američke administracije.

Prisustvo Marka Đurića u Vašingtonu tokom pregovora i potpisivanja ekonomskog sporazuma iznenadilo je samo one koji ne poznaju političke prilike.

To je takođe bio znak poverenja koje je predsednik Vučić ukazao Đuriću, a neke je pogrešno navelo na zaključak da je dosadašnji direktor Kancelarije za KiM otputovao pošto ga Vučić sprema da bude ministar spoljnih poslova umesto Dačića.

Očekuje se da u narednom periodu budu završene sve proceduralne stvari kako bi Đurić preuzeo dužnost.

Očekuje se da u narednim danima Ministarstvo spoljnih poslova uputi predlog vladi, a kad on bude usvojen, Ministarstvo će poslati agreman zemlji domaćinu. Očekuje se da se u naredna dva, tri meseca Đurić preseli u Vašington“, navodi dobro obavešteni sagovornik.

Marko Đurić je pre dve večeri naveo da je prošle nedelje u Vašingtonu bila ispisana diplomatska istorija Srbije.

Svi treba da se setimo koja je bila polazna tačka. Mesecima unazad je prištinska delegacija tvrdila da u Vašington ide po međusobno priznanje" rekao je Đurić i dodao da je Srbija dobila i ono na šta Priština nije htela da pristane, a to je ulazak u "mini Šengen".

On je, govoreći o pohvalama koje Srbija dobija od Amerike, istakao da je zaista srećan zbog toga.

Mi Srbi vapimo da sa te strane dođe malo drugačijih vetrova, malo poštovanja. Ljudima znači da budu uvaženi i sa te strane. U takvoj nedelji da dobijete pohvale sa vrha Amerike je izuzetno značajno, nešto na šta do sada nismo navikli. To je znak da sa sadašnjom ekipom u američkoj administraciji pokušavamo da odškrinemo vrata“, naveo je Đurić.

Đurićev prethodnik na mestu ambasadora u SAD bio je Đerđ Matković koji je imenovan na to mesto februara 2015. godine. Njemu je mandat istekao i on je, kako prenosi Blic, penzionisan.