Blinken čestitao Dan državnosti: SAD cene strateško partnerstvo sa Srbijom

Entoni Blinken
Izvor: Kosovo Online

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je, u ime naroda Sjedinjenih Američkih Država, Dan državnosti Srbije i poručio da SAD ohrabruju Srbiju da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog koji vodi EU, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

U Blinkenovoj čestitki se navodi da SAD cene strateško partnerstvo sa Srbijom i da se raduju jačanju bilateralnih veza i negovanju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti srpskog i američkog naroda.

"Narodu Srbije želim miran i prosperitetan dan i godinu pred nama. Posvećeni smo podršci vašem cilju - članstvo u Evropskoj uniji i radujemo se saradnji sa novom Vladom Srbije i našim evropskim partnerima kako bismo pomogli Srbiji u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU. Sjedinjene Države ohrabruju Srbiju da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog koji vodi EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Kosovom“, ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je naveo i da se SAD raduju daljoj ekonomskoj, energetskoj bezbednosti i odbrambenoj saradnji sa Srbijom.

"Duboko cenimo vašu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine dok nastavljaju da se odupiru agresorskom ratu Rusije. Učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i EU i raspoređivanje zajedno sa američkim snagama u misiji multinacionalnih snaga i posmatrača na Sinaju su primeri neprocenjive uloge koju Srbija ima u jačanju mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou“, dodao je Blinken.

On je čestitao na uspešnoj kandidaturi Srbije za domaćinstvo svetskoj iuložbi da bude domaćin EKSPO 27 i poželeo uspeh u pripremama za taj izuzetan događaj.