Blinken poručio Kurtiju: Fokusirajte se na dijalog i obaveze, izbegavajate tenzije

Gazeta Ekspres
Izvor: Gazeta Ekspres

Američki državni sekretar Entoni Blinken u pismu premijeru Aljbinu Kurtiju naveo je da se SAD nadaju da će Kurtijevo "lično rukovođenje" vratiti zamah u proces dijaloga Beograda i Prištine tako što će se pridržavati prethodnih obaveza Kosova, promovisanjem transparentnosti, izbegavanjem retorike i akcija koje mogu da povećaju tenzije i uključivanjem u pregovore sa potrebnim fokusom, kreativnošću i hitnošću, prenosi Reporteri.

Blinken je naveo da nerešena priroda odnosa Kosova i Srbije ostaje glavna prepreka punopravnom članstvu i integraciji u evropske i evroatlantske institucije što je, kako je rekao, zajednički cilj SAD i Kosova.

"Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko sarađujemo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

Državni sekretar je naveo da se kao prijatelj i partner Kosova, SAD raduju što će raditi sa Kurtijem na potpunom sprovođenju agende predsednika Džozefa Bajdena za odnose Kosova i SAD, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznavanje. 

U pismu premijeru Kurtiju, Blinken ga ohrabruje da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama. 

"U interesu je Kosova da se ova pitanja reše i dovedu do kompromisnog rešenja u kratkom roku, kako bi mogli da posluže kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji", napisao je Blinken. 

Dodao je da bi podržavanje sudskih odluka, posebno odluka koje se odnose na prava manjina, imalo sličan pozitivan efekat, kao i da je to u skladu sa prioritetima Kurtijeve vlade za jačanje vladavine prava. 

Blinken je pozvao Kurtija da blisko sarađuje sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom jer su, kako je naveo, obojica potpuno ovlašćeni da se bave ovim pitanjima sa Kurtijem.  

"Obojica su spremni da razgovaraju o pojedinostima sa vama i vašim timom. Spremni smo da pomognemo Kosovu da postigne zajedničke ciljeve", navodi Blinken.

Blinken je rekao i da je odnos između SAD i Kosova ukorenjen u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu.

"Velikodušnim pružanjem utočišta Avganistancima koji čekaju na preseljenje, Kosovo pokazuje liderstvo na koje SAD i drugi mogu da se oslone", napisao je Blinken.

Slično, rekao je on, zajedničko raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga sa američkom vojskom u Kuvajtu naglašava rastući kapacitet Kosova da doprinese globalnoj bezbednosti.