Blinken: Postizanje sporazuma između Srbije i Kosova zahteva spremnost na kompromis

Gazeta Ekspres
Izvor: Gazeta Ekspres

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da će postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, usredsređenog na uzajamno priznavanje, zahtevati fleksibilnost i spremnost na kompromis sa obe strane, prenosi Koha.

"U ime vlade SAD želim da čestitam Kosovu 13. godišnjicu suverene i nezavisne države. Sjedinjene Američke Države su ponosne na svoju ranu i stalnu ulogu u pružanju podrške nezavisnoj Republici Kosovo da se razvije u multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju. Kosovo je preduzelo važne korake ka prosperitetnijoj, održivijoj i sigurnijoj budućnosti. Pozdravljamo uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa sa Izraelom i vaše napore za normalizaciju odnosa sa Srbijom", naveo je Blinken u pismu upućenom građanima Kosova.

On je u pismu istakao i da "postizanje sveobuhvatnog sporazuma, fokusiranog na uzajamno priznavanje", zahteva od svih strana da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis.

"SAD cene jaku vezu između našeg naroda i nastaviće da podržavaju Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama. Želim sigurnost i dobro zdravlje narodu Kosova, dok nastavljamo da radimo zajedno na prevazilaženju izazova koje predstavlja pandemija kovida-19“, rekao je Blinken.