Tom Salivan umesto Dereka Šolea novi savetnik u Stejt departmentu

Entoni Blinken
Izvor: Kosovo Online

Na poziciju specijalnog savetnika u Stejt departmentu imenovan je Tom Salivan, koji će na tom mestu zameniti Dereka Šolea.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da je na mesto savetnika u Stejt departmentu imenovao Toma Salivana, dosadašnji zamenik šefa njegovog kabineta, koji je tu dužnost obavljao i dok je funkciju državnog sekretara obavljao Džon Keri.

"Saliven ima nenadmašnu širinu znanja o tome kako se formuliše i sprovodi politika nacionalne bezbednosti, koju svakodnevno sprovodi u ime američkog naroda", naveo je Blinken.

Salivan je bio uz Blinkena na sastancima širom sveta, sa šefovima država, ministrima i drugim svetskim liderima, dok su zajednički, kako je naveo, "obnavljali saveze i partnerstva, suprotstavljali se agresiji Rusije na Ukrajinu, stabilizovali odnose SADA sa Kinom i zalagali se za američke interese". Radio na izgradnji trajnog mira, bezbednosti i stabilnosti na Bliskom istoku.

"Radujem se što ću nastaviti da koristim njegovu duhovitost i mudrost u ovoj novoj ulozi", poručio je Blinken.

Dodao je da se tokom mandata oslanjao na "mudre savete i čvrstu ruku" Dereka Šoleta u rešavanju najtežih pitanja sa kojima se suočavaju SAD.

"Šole je tipičan igrač sa pet alata. Tokom karijere, služio je na brojnim pozicijama u okviru bezbednosne i akademske zajednice, izgrađujući iskustva na koje se oslanjamo svaki dan. Tokom obavljanja funkcije u Stejt departmentu, preuzeo je neke od najtežih diplomatskih zadataka, od Balkana i Burme do Pakistana i Severne Irske, a poslednjih devet meseci bio je ključan za oblikovanje našeg odgovora na krizu na Bliskom istoku“, istakao je Blinken.

Naveo je da je "tužan što gubi Šolea iz tima" u Stejt departmentu, ali da istovremeno zna da će zemlja imati koristi od njegove službe u Pentagonu, gde će ubuduće biti šef štaba a sekretar Ostina.