Blinken u Briselu o podršci Zapadnom Balkanu

Entoni Blinken
Izvor: Kosovo Online

Američki državni sekretar Entoni Blinken će tokom sastanka ministara spoljnih poslova NATO, koji se održava danas i u sredu u Briselu, ukazati na podršku SAD demokratiji i regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prenosi RTV.

Kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta, Blinken će do 2. decembra boraviti u poseti Belgiji, Severnoj Makedoniji, Izraelu, Zapadnoj obali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On će u Belgiji prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova NATO, uključujući prvi sastanak šefova diplomatija Saveta NATO-Ukrajina.

"Blinken ce istaći čvrstu posvećenost NATO-a Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije, naglasiti našu podršku demokratiji i regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i razgovarati o prioritetima za samit u Vašingtonu u julu 2024", navodi se u saopštenju.

Blinken će potom boraviti u Severnoj Makedoniji, gde će se sastati šefovi diplomatija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

On će, tokom posete Severnoj Makedoniji, potvrditi čvrstu posvećenost SAD Oebsu i osnovnoj misiji te organizacije u promovisanju bezbednosti, stabilnosti i saradnje među državama, sa naglaskom na pitanje ljudskih prava i mirno rešavanje sporova.

Ukazaće i na ključnu ulogu Oebsa u unapređenju sveobuhvatne bezbednosti širom regiona i zahvaliti na liderskoj ulozi Severne Makedonije, dodaje se u saopštenju.

U Izraelu i na Zapadnoj obali, Blinken bi trebalo da razgovara o, kako se navodi u saopštenju, "pravu Izraela da se brani u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, kao i o stalnim naporima da se osigura oslobađanje preostalih talaca, zaštite životi civila tokom izraelskih operacija u Gazi i ubrza humanitarna pomoć civilima u Gazi".

Blinken će, kako se dodaje, razgovarati i o "opipljivim koracima" za stvaranje buduće palestinske države i potrebi da se spreči širenje sukoba.

Blinken će u Dubaiju prisustvovati Konferenciji UN o klimatskim promenama (COP28).

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen rekao je ranije da će Blinken tokom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, koji se održava danas i u sredu u Briselu, govoriti o porastu tenzija na Zapadnom Balkanu.

"Vašington podržava veće mirovno prisustvo NATO trupa u regionu. Osiguravanje bezbednosti i mira na severu je ključ da se napravi politički napredak na putu dve zemlje ka Evropskoj uniji", rekao je O'Brajen.

On je dodao važno da Beograd i Priština znaju da bi izazivanje nemira na severu Kosova, značilo "konfrontaciju sa NATO".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u ponedeljak je, uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO, rekao da će glavne teme biti hitna bezbednosna pitanja koja uključuju situaciju u regionu Zapadnog Balkana, situaciju na Bliskom istoku, posebno u kontekstu aktuelnog primirja između Izraela i Hamasa, situaciju u Ukrajini, kao i bezbednosne izazove kada je reč o Kini.