Bljakaj: Rezolucija o Srebrenici nije usmerena protiv Srbije i srpskog naroda, odgovornost je individualna

Bekim Bljakaj
Izvor: Kosovo Online

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj ocenio je za Kosovo onlajn da je Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici usvojena u kosovskom parlamentu hrabar i važan potez, koji nije usmeren protiv Srbije i srpskog naroda, već se odnosi na one kojima je potvrđena individualna odgovornost.

"Nakon presuda o genocidu bosanskim Srbima od strane Haškog tribunala je potpuno potvrđeno da se u Srebrenici dogodio zločin. U Skupštini Kosova je takođe osuđen taj genocid, nema tu ničeg lošeg i mislim da je u redu što je doneta jedna takva Rezolucija. Presude u Haškom tribunalu nisu bile protiv srpskog naroda, niti bilo koja Rezolucija doneta u drugim parlamentima. Niko ne može da vidi  presude i rezolucije kao kolektivnu odgovornost jednog naroda", objašnjava Bljakaj.

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici usvojena u kosovskoj skupštini, prema mišljenju Bljakaja ne treba da odloži napore za normalizovanjem odnosa sa Srbijom, u okviru pregovora koji se vode u Briselu.

"Možda može da utiče kod predstavnika institucija koji su uključeni u dijalog, ali ne bi trebalo. Haški tribunal je doneo takve presude, niko nije izmislio da je u Srebrenici počinjen genocid nego je to potvrđeno pred sudom. Bilo bi odlično kada bi parlament u Srbiji doneo jednu takvu rezoluciju", kaže Bljakaj.

Bljakaj podseća da su pred Međunarodnim sudom pravde Srbiju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, za genocid tužile i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, nakon čega su, kako kaže, u Beogradu odgovorili podnošenjem tužbe za genocid protiv Hrvatske.

On dodaje da ni u jednom od ovih slučaja sud nije potvrdio genocid i da bi poučeni tim primerom Srbija i Kosovo trebalo da odustanu od potencijalnih tužbi. Smatra da Srbija nema osnova da tuži Kosovo za genocid, dok se sa druge strane zvanična Priština suočava sa drugim preprekama.

"Kosovska strana najavljuje tužbu, ali ja ne verujem da će to biti moguće. Kao prvo, Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, iako u bliskoj budućnosti postane član neće uspeti da nakon 22 godine dokaže zločine. Srbija takođe ne bi uspela u tome, jer nema nikakvih elemenata da je Kosovo počinilo genocid prema Srbiji", zaključuje Bljakaj.

Miodrag iz Peći
09. Jul 2021.
U redu je ako tako tumačiš rezoluciju. Ali, pročitaj kako rezoluciju interpretiraju Vjosa i Kurti pa i ona Bošnjakinja iz Novog Sada.
Rados
09. Jul 2021.
Gospodine Bljakaj i Kosovo i Hrvatdka su pocinili veci genocit nego Srbija.Sa Kosova je proterano i ocisceno oko 300.000.Srba a iz Srpske Krajine u Hrvatskoj oko 100.000 Srba prozerane od strane vojske HVO.To je realnost i takvo je stanje na terenu.Ako su za mir i suzivot sa Srbijom zasto Kosovo i Hrvatska ne donesu rezoluciju da su pocinili genocid nad Srbima.Jer da nisu prabljeni zlocini nebi bili pozvani u Hagu glavni komandanti OVK.Nego ovo je politicki projekat koji sprovodi Kodovo Hrvatska protiv Srbije po nalogu Amerike i mocnika da bi se oslabila Srbija jer je ona najvise napredovala od svih zemalja u regionu ekonomski vojno i politicki ali to nekome smeta a takodje im smeta i daveznistbo sa Rusijom i Kinom
Hteli vi da priznate ili ne Srbija je jaka i mocna zemlja.Ali nacin na koji Kurti i Vjosa koriste protiv Srbije jezikom mrznje u uvrede sve sto je Srpsko samo promovisu svoju nesposobnost i time samo mogu jos vise ojacati Srbiju.Ali nazalost Kosovo grca u kriminalu korupciji siromastvi.Bolje da se Kurti i Osmani bave svojim problemima koji ih imaju na stotine nego da Srbijom.Oni nisu sposobni nista da rese da uzfignu Kosovo fa ide napred nego nlate i napadaju Srbiju svakog dana.Nema id toga nista.
Tonni
11. Jul 2021.
Rezolucija nije nije usmeren protiv Srbije i srpskog naroda, već se odnosi na one kojima je potvrđena individualna odgovornost.