Bocan - Harčenko: Delimo ocene predsednika Vučića povodom nepodnošljive situacije na Kosovu

Aleksandar Bocan Harcenko.jpg
Izvor: Večernje novosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da Rusija saglasna u potpunosti sa ocenama predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je reč o nepodnošljivoj situaciji na Kosovu dodajući da postoje svi razlozi da se situacija razmotri na sednici Saveta bezbednosti UN sa ciljem okončanja progona Srba.

"U potpunosti delimo ocene predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom nepodnošljive situacije na Kosovu i Metohiji. Postoje svi razlozi da se situacija razmotri na posebnoj sednici SB UN u cilju prave deeskalacije, okončanja progona Srba", napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Dodaje da se Rusija zalaže da se kosovsko pitanje rešava u međunarodno-pravnom okviru Rezolucije 1244 SB UN uz, kako naglašava, potpunu transparentnost i objektivnost pristupa svih učesnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je akcija progona Srba sa Kosova i etničkog čišćenja u toku te da je dobro organizovana od strane vlasti u Prištini, ali i podržana od strane pojedinih iz međunarodne zajednice.

Takođe, naveo je da će zamoliti sledeće nedelje za hitan razgovor sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom da ukaže na situaciju i kaže šta može, a šta ne, a da će odmah posle Srbija tražiti, po prvi put na ovakav način, sazivanje hitne sednice SB UN imajući u vidu da su životi Srba ugroženi.