Bocan-Harčenko: Moskva ne menja stav oko Кosova

Aleksandar Bocan-Harčenko
Izvor: Tanjug

Povodom obeležavanja Dana Rusije, ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko organizovao je prijem, sa kojeg je poručiio da "Srbija i Rusija nastavljaju na najbolji način da razvijaju i unpaređuju odnose, i da Moskva ne menja stav oko Кosova i Metohije", prenosi RTV.

Prijemu u Ambasadi Rusije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri Nikola Selaković, Siniša Mali, Nenad Popović, Aleksadar Vulin, Nebojša Stefanović, Maja Popović, Anđelka Atanasković, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković, kao i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ambasador Rusije je istakao da istrajno radi na razvoju odnosa dve zemlje uz želju i cilj da se oni razviju na najbolji način, a partnerstvo dva naroda bude još sveobuhvatnije i sadržajnije.

Bocan-Harčenko je rekao da je na ovako važan dan, pred nadolazeći praznik, nemogće zaobići to da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da dođe u Beograd, ocenjujući da ta činjenica najasnije pokazuje pritisak na Srbiju, ali i to da je Srbija snažna i da ne pristaje na zahteve.

"Na Zapadu su stvorili histeriju oko najavljene posete, jer im je bilo jasno sa kakvim velikim srcem će biti dočekan u Beogradu", rekao je Bocan- Harčenko i naglasio da zapadna Evropa ne želi da čuje istinu, šta je realno i šta je stav oko Кosova.

Ambasador je poručio da Rusija ne menja stav o Кosovu, da on ostaje isti, kao i stav o BiH i Dejtonskom sporazumu.

Naglasio je da je Rusija, kao i Srbija, u najboljoj fazi razvoja, što je rezultat rada rukovdstva obe zemlje, a to je, sa obe strane najbolja predpostavka za saradnju.

Bocan-Harčenko je rekao da su Srbija i Rusija unapredile onose na svim poljima zahvaljujući tome što Beograd ne prihvata da uvede sankcije Moskvi.

Ambasador je pomenuo i situaciju u Ukrajini i dodao i da će nalozi vrhovnog komandata Vladimira Putina koji se tiču specijane vojne operacije biti izvršeni u potpunosti u cilju zaštite ruskog naroda.

Naglasio je da Rusija nema sumnju da je na pravoj strani istorije.

"Ako ima onih u Evropi, i ne samo u Evropi, koji sumnjaju, mi nemamo sumnje da će im za koju godinu sve biti jasno. Ovo je istina i Rusija je primorana da posle više političckih i diplomatskih pokušaja povuče težak korak - koji je imao samo jednu opciju", rekao je on.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, opozicionih stranaka, diplomatskog kora, kao gradonačelnici Beograda i Niša Zoran Radojičić i Dragana Sotirovski, te bivši predsednik Tomislav Nikolić.

Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Кongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila doneta Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, toga dana održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin koji je 1992. godine 12. jun proglasio praznikom i neradnim danom. Zvanicni naziv - Dan Rusije - praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.