Bocan-Harčenko: Nijedna odluka o Kosovu ne može da prođe bez Saveta bezbednosti

Aleksandar Bocan-Harčenko
Izvor: Večernje novosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da nijedna odluka u vezi Кosova neće moći da prođe bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da Rezolucija 1244 ostaje na snazi, prenosi Sputnjik.

Harčenko je za Radio-televiziju Vojvodine naglasio da Rusija do sada nije imala zvaničan poziv za učešće u dijalogu Beograda i Priština.

„Srbija polazi od toga da je Rusija član Saveta bezbednosti i mi nastupamo u tom formatu. Beograd nije ništa tražio od nas, niti bi mi na taj način nešto tražili od Beograda, ali sarađujemo na najbolji način na osnovu zajedničkih interesa. Rezolucija 1244 je ono što je važeće. Ona govori o posebnom statusu Кosova, ali ne o Кosovu kao nezavisnoj državi“, pojasnio je on.

Bocan-Harčenko je poručio da je Moskva spremna da razmotri nove aspekte, ali samo ako Srbija to želi.

„Ako poziva bude bilo, mi ćemo svakako razmotriti zvaničan poziv da Rusija učestvuje u dijalogu na drugačijem nivou“, rekao je on.

Ruski ambasador je naglasio da Rusija stoji iza zahteva Srbije da se mora ispuniti ono što je do sada dogovoreno, odnosno Briselski sporazum.

„Stvaranje Zajednice srpskih opština je polazna tačka, a nije ni započeto stvaranje ove zajednice. Ovo je situacija koja smanjuje autoritet EU, jer ako se ne ispunjava ono što je dogovoreno, teško se može dalje pregovarati“, smatra Bocan – Harčenko.

Prema njegovim rečima nije u redu da Amerika prodaje oružje Кosovu, a da se deklarativno zalaže za mir i stabilnost.

„Potkopavanje napora je recimo prodaja oružja iz Amerike Кosovu i za nas to nije prihvatljivo. To je primer dvojnih standarda. Sa jedne strane je želja i doprinos rešenju kosovske krize, sa druge strane popunjava se oružjem teritorija koja je krizna“, rekao je on.

Кada je reč o najavljenoj vojnoj vežbi Rusije, Belorusije i Srbije, on je rekao da ne vidi ništa sporno u tome.

„Mi ne razumemo zašto je to nekom problem. Кada pravimo vežbe sami na našoj teritoriji, nama se prigovara kako to ne smemo da radimo. To je naravno van svakog normalnog razmišljanja. Tri suverene države, koje imaju pravo da rade ono što odgovara interesu svake države, saradnja u vojnoj sferi je isto sasvim normalna. Ja ne razumem gde je problem“, zaključio je Bocan - Harčenko za RTV.

Rados
10. Jun 2021.
Bravo Bocanr samo napred viste svetska sila bez vas se nemoze nista.