Bocan Harčenko: Rešenje samo uz poštovanje prava Srba sa Kosova, formiranje ZSO od prvorazrednog značaja

Bocan-Harčenko
Izvor: Facebook

Ruski stav o rešavanju kosovskog pitanja je nepromenljiv i temelji se na Rezoluciji SB UN 1244, istakao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Posebnu pažnju posvetićemo situaciji u vezi sa Kosovom i Metohijom u sastavu Srbije, a razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštovanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti kosovskih Srba", napisao je Bocan Harčenko u autorskom tekstu za "Napredak" časopis SNS za političku teoriju i praksu, ambasador Rusije u Srbiji , prenose Večernje novosti.

Prema njegovim navodima strane same treba da se sporazumeju, a kontraproduktivni su forsiranje "definitivne normalizacije", nametanje unapred pripremljenih recepata i vremenskih okvira.

On je rekao i da je "Rusija opredeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca" i da "ključan značaj tome daje poverljiv politički dijalog na najvišem nivou".

"Polazimo od toga da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu. Prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje pitanja vezanih za izbeglice i interno raseljene", istakao je ambasador.

Nemamo ništa protiv Srbije u Uniji

Rusija nikad nije sprečavala namere balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, da se pridruže EU. Važno je da to ne nanese štetu našim bilateralnim odnosimam ocenio je Harčenko.

Kako je dodao Rusija će podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje i dodao da je u više navrata predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naglašavao, da če se Rusija složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na Kosovu.

"Tokom nedavnog sastanka sa liderom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju, 23. juna, Putin je istakao 'posebne po svom karakteru, veoma dobre savezničke odnose' između naših zemalja. Naše narode ujedinjuju istorijska, duhovna i kulturno-civilizacijska bliskost, iskrene uzajamne simpatije i poštovanje, kao i viševekovno bratstvo po oružju. Moskva i Beograd efikasno sarađuju na različitim međunarodnim forumima, uključujući UN, OEBS, Savet Evrope. Dinamično i uspešno, strogo u okviru međunarodnog prava, jača ruskosrpska vojnotehnička saradnja. Ostvaruju se, uprkos pandemiji virusa korona - veliki infrastrukturni i energetski projekti zajedničke kompanije NIS, 'Ruskih železnica' i 'Silovije mašini', obim robne razmene lane je iznosio više od 2,5 milijardi američkih dolara. Dve sestrinske crkve, Ruska i Srpska pravoslavna crkva, razvijaju dijalog čiji su ciljevi održavanje sloge u pravoslavnom svetu i promovisanje mira. Pravi simbol našeg čvrstog duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save, a u unutrašnjem uređenju znatan doprinos je dala ruska strana", napisao je ruski ambasador.

Govoreći o politici Beograda prema Moskvi ambasador je naglasio da visoko ceni "odgovornu, suverenu politiku Beograda usmerenu ka očuvanju vojne neutralnosti”.

"Važnu etapu predstavlja sklapanje, u junu ove godine, rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma. Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posledica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca", istakao je Bocan Harčenko.

doni
19. Oktobar 2020.
daj ti prava ceceniju i drugima sto slomis nemas demolratije na svoje zemlje a priqash kao skandinav nikad zso tacka tvoji braca iz karpate tamo imaju gen nece nikad desiti