Bocan-Harčenko: Srbija uvek može da se osloni na Rusiju u pogledu situacije na Kosovu

Aleksandar Bocan-Harčenko
Izvor: Večernje novosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Srbija može da se osloni na Rusiju u pogledu situacije na Kosovu i istakao da će dve zemlje nastaviti da koordiniraju stavove po ovom pitanju, prenose Novosti.

„Ljudi u Srbiji znaju da uvek mogu da se oslone na Rusiju. Bez obzira na ozbiljne izazove za našu zemlju u kontekstu konfrontacije sa NATO, koja nam je nametnuta. Nastavljamo da učestvujemo u rešavanju aktuelnih međunarodnih kriza, uključujući i na Kosovu“, navodi se u tekstu objavljenom u časopisu Internešenel Afers, a preneo je Tanjug izveštaj agencije Tass.

Kako je rekao Bocan-Harčenko, Rusija će nastaviti blisku saradnju sa Beogradom u odbrani zakonskih prava Srbije u vezi sa Kosovom. Prema rečima diplomate, ključni instrument Moskve po ovom pitanju je činjenica da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Naravno, uz razumevanje da inicijativa uvek dolazi iz Beograda“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je poručio da Rusija deli stav po ovom pitanju sa svojim kineskim partnerima, jer Peking takođe insistira na striktnom poštovanju normi međunarodnog prava i zadržavanju teme Kosova na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN. 

Ruski diplomata je podsetio na reči predsednika Vladimira Putina da je stav Rusije po pitanju Kosova nepromenjen.

„Pozivamo na trajno obostrano prihvatljivo rešenje između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da ovakvo rešenje treba da zadovolji interese Beograda i srpskog naroda i da ga odobri Savet bezbednosti UN. Ruski ambasador je istakao da Rusija brige i probleme Srbije shvata kao svoje, jer ne popušta povodom stava o sankcijama i odbija da se pridruži zapadnim ograničenjima prema Rusiji.

„Zapad koristi nemire na Kosovu kao sredstvo pritiska na predsednika Aleksandra Vučića kako bi ga saterao u ćošak i naterao da se pridruži antiruskim sankcijama“, ocenio je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je saradnja Rusije sa Srbijom usmerena na jačanje borbene sposobnosti te zemlje, obezbeđivanje njene socio-ekonomske stabilnosti i jačanje njenog suvereniteta.