Bocan-Harčenko: ZSO ključna za budućnost Srba na Kosovu

Bocan-Harčenko
Izvor: Facebook

Bez promene stava i fleksibilnijeg i konstruktivnijeg pristupa Prištine neće biti napretka u dijalogu, niti konačnog rešenja kosovskog pitanja, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i napominje da se dijalog ponovo ''koči'' na pitanju Zajednice srpskih opština koje je, kako kaže, od suštinske važnosti za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, prenosi Tanjug.

On ističe da je, ako se postigne dogovor o ZSO i drugim pitanjima, o kojima se razgovaralo u protekla dva meseca na najvišem i na tehničkom nivou, neophodno da se odmah realizuje bez, kako kaže, iščekivanja i očekivanja konačnog rezultata dijaloga.

Bocan-Harčenko je odbacio i, kako kaže, medijske spekulacije da Moskva nije u dobrim odnosima sa Miroslavom Lajčakom, ističući da su u "najboljim odnosima'' i da specijalni izaslanik EU za dijalog o KiM ima redovne sastanke sa ambasadorom Rusije u Briselu.

"Mi smo imali sastanak sa Lajčakom kada je nedavno boravio u Srbiji i svaki put imamo dobru i sadržajnu razmenu mišljenja'', naveo je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko tok dijaloga Beograda i Prištine vidi kao ''veoma težak'' i dodaje da Moskva nije imala očekivanja ''van realnosti'' od nastavka pregovora.

''Ima zastoja, ponavlja se ista priča zbog stava Prištine i ponovo se sve koči na pitanju, koje je bilo uvek na dnevnom redu Briselskog dijaloga, a koje je sada najbitnije. Mislim, pri tom, na ZSO koja bi branila i realizovala interese Srba na KiM, a ne bi samo bila naziv nečega bez sadržaja'', rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug.

Kako kaže, Priština odbija da realizuje ono što je već usaglašeno, kao i dodatni razgovor o pitanju koje je, ističe ambasador, od početka dijaloga suštinski najvažnije za Beograd.

''Preuranjeno je i u ovom trenutku teško govoriti o rezultatu i pozitivnom razvoju dijaloga, ali bez promena stava u Prištini, neće biti napretka ni konačnog rešenja'', smatra Bocan-Harčenko.

Zabrinjava, kaže, i politička situacija u Prištini gde se ''razbuktavaju političke borbe'', a takva situacija, ističe Bocan-Harčenko, remeti svaki dijalog.

"Predstavnici privremenih institucija u Prištini više misle o svom položaju, o političkim bitkama, a manje o svojim obavezama prema nealbanskom stanovništvu. Jedna od tih obaveza je i zaštita kulturnog i verskog nasleđa Srba'', navodi Bocan-Harčenko.

Upitan da li je bliže upoznat o tome šta se dogodilo na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravljalo o izveštaju UNMIK-a o stanju na KiM, i primedbi nemačkog ambasadora da predsedvajući, ruski ambasador, nije dozvolio Lajčaku da se obrati na toj sednici, Bocan-Harčenko kaže da je to pitanje vezano za proceduru i agendu SB UN.

"Taj dnevni red se priprema veoma pažljivo, u skladu sa glavnom temom, a to je bio izveštaj UNMIK kao vodećeg međunarodnog prisustva, na osnovu važeće i temeljne za regulisanje kosovskog pitanja, Rezolucije 1244. Obaveza Rusije je, a ne njena želja, da se koncentriše na pitanje zbog kojeg se održava sastanak'', naveo je Bocan-Harčenko.

Podsetio je da ruski ambasador na sednici SB podržao Lajčaka i izrazio nadu da će njegova stručnost i odlučnost pomoći da se dijalog kreće na prihvatljiv i najbolji način.