Borba protiv ubačene terorističke grupe – vojna vežba srpskih i ruskih specijalaca u Orešcu

Vojska Srbije
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Na vojnom kompleksu "Orešac" kod Vršca održana je zajednička vežba pripadnika 72. Brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i 2. brigade Specnaza – Oružanih snaga Ruske Federacije. Prikazani su brojni načini borbe protiv ubačene terorističke grupe, prenosi RTS.

Vežba "Zajednički odgovor 2021" je prva vojna vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije u istoriji.

Karakteristično je što se vojna vežba obavljala na zemlji, vodi i vazduhu. Reč je o završnom segmentu sedmodnevne obuke pripadnika 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i 2. brigade Specnaza Oružanih snaga Ruske Federacije.

Poslednji dan zajedničke obuke srpskih i ruskih specijalaca pokazao je visok nivo sinhronizacije i sadejstva u realizaciji složenih taktičkih radnji tokom protivterorističkih dejstava, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Obuka pripadnika 2. brigade Specnaza i 72. brigade za specijalne operacije u prethodnih sedam dana izvodila se u funkciji očuvanja mira, konkretnije u cilju zajedničkog obučavanja komandi i jedinica u svrhu razmene iskustava, prenošenja znanja, veština i navika iz savremene borbe protiv terorizma", rekao je komandant 72. brigade za specijalne operacije i komandant današnje vežbe brigadni general Miroslav Talijan i dodao da je današnja vežba kruna te zajedničke obuke.

Naglasio je i da je u zajedničkoj obuci učestvovalo oko 200 pripadnika Vojske Srbije i jednak broj Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i da je među ključnim sredstvima bilo angažovano 14 savremenih borbenih vozila, šest plovnih sredstva i četiri vazduhoplova.

Današnja taktička vežba sa bojevim gađanjem sastojala se od četiri segmenta. Specijalci su prvo prikazali postupke izviđanja radi prikupljanja obaveštajnih podataka o terorističkoj grupi iz vazduha, sa vode i kopna. Usledio je napad na terorističke snage i dejstvo na oteto vozilo, a poslednja faza dinamičnog prikaza bila je evakuacija snaga nakon uništenja terorista i obezbeđenja objekta.

Tokom vežbe upotrebljeni su helikopteri Mi-17, Mi-8 i "gazela", borbena vozila "tigar", "miloš" i "hamer", najsavremenije streljačko naoružanje, optoelektronska sredstva i oprema specijalnih jedinica uključujući desantne čamce i padobrane "arbaljet" koji omogućavaju vazdušno desantiranje pri brzinama od 350 kilometara na čas. Prikazane su složene tehnike desantiranja na vodenu površinu kao i desantiranje tehnikom "fast roup".

Po završetku današnjeg prikaza zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov poručio je da je prisustvo na zajedničkoj vežbi u Republici Srbiji izuzetna čast, osvrnuvši se i na današnji događaj u Nišu, predaju naoružanja ruske proizvodnje Vojsci Srbije, tenkova T-72 MS i oklopno izviđačkih-automobila BRDM-2MS. 

"Pripadnici naših oružanih snaga pokazali su visoku borbenu spremnost i demonstrirali sposobnost da u najkraćem roku uspostave neophodan nivo saradnje i rešavanja zajedničkih zadataka. Zajednička obuka naših armija nije usmerena ni protiv koga i predstavlja još jednu potvrdu rusko-srpskog prijateljstva", istakao je general armije Pankov i podsetio da je poslednjih godina bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i da postoji spremnost da se i dalje razvija.

Naredbom ministra odbrane Ruske Federacije, za visoke lične rezultate u toku pripreme i realizacije zajedničke rusko-srpske vežbe, 15 pripadnika Vojske Srbije i 15 pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije odlikovano je Medaljom za učvršćivanje borbene saradnje.

Nagrađenima su medalje uručili generali Pankov i Fomin, uz čestitke ministra Stefanovića i generala Mojsilovića.

Volkov
23. Maj 2021.
To braco, samo vezbajte.