Borelj 26. februara trebalo da poseti Kosovo, put odložen nakon razgovora u Mihenu

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj planirao je da 26. februara doputuje u posetu Kosovu, ali je to putovanje odloženo nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićm u Minhenu, saznaje Kosovo onlajn od diplomatskog izvora u Prištini. Isti izvor nam je potvrdio da je Borelj nakon Prištine, 28. februara planirao i da otputuje u posetu Beogradu.

"Posete su na čekanju nakon razgovora u Minhenu. Nema znakova da su strane posveće daljem napretku u dijalogu", rekao nam je diplomatski izvor iz Prištine.

Podsetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je juče za agenciju Beta da u ovom trenutku Evropska unija ne može da najavi novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.

"Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući dijalog na visokom nivou", rekao je on osvrnuvši se na izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da očekuje poziv u Brisel ovih dana i da se nada nekom rešenju, povodom odluke Prištine da zabrani korišćenja dinara na Kosovu.

Stano je to rekao, na molbu agencije Beta da objasni da li izjava Vučića (posle razgovora u Minhenu sa evropskim visokim predstavnikom Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom), znači da uskoro može doći do nove runde dijaloga.

Kosovo je od 1. februara uvelo zabranu platnog prometa u dinarima, čija je primena naknadno odložena na tri meseca. Međutim, na terenu građani svakodnevno imaju probleme zbog toga, poput današnjih, kada je odluka CBK pogodila korisnike socijalnih pomoći.