Borelj: Danas nije dobar dan, sa Zapadnim Balkanom nismo tamo gde bi trebalo da budemo

Džozep Borelj
Izvor: Koha

Danas je trebalo da započnemo pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i ne mogu da sakrijem svoje razočarenje, svakako. Moje razočarenje je, pretpostavljam, razočaranje mnogih ljudi. Trebalo bi da pokrenemo ovo. Ali još ima nade – ne znam šta bugarski parlament može da uradi u narednim satima. Ali stvari ne idu dobro i trebalo bi da pokušamo da to popravimo, rekao je nakon Samita EU-Zapadni Balkan u Briselu Đuzep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

Borelj je istakao da "ovo još jednom pokazuje da je jednoglasnost veliki problem za donošenje odluka".

"Dakle, moramo da razmislimo o tome kako donosimo odluke u Evropskoj uniji, jer ne možemo nastaviti sa blokadom jedne zemlje mesecima i mesecima. Imam dobre vesti. Dobili smo dogovor u dijalogu između Kosova i Srbije kako bismo energetsku stranu problema sproveli u delo, što je važan korak napred. Nastavićemo da radimo na dijalogu i možda ćemo do kraja meseca moći da održimo sastanak na visokom nivou kako bi napravili još jedan korak. Ali za sada moramo više da radimo na tome da bolje i brže integrišemo ljude sa Zapadnog Balkana u naš rad. Uradiću to u Savetu za spoljne poslove, pozivajući ih da dođu i učestvuju u našim diskusijama. U drugim sektorskim politikama oni mogu da urade istu stvar", izjavio je Borelj.

Borelj je istakao da "moramo da nastavimo da radimo i da održavamo plamen evropske perspektive živim".

"Ali, danas nije dobar dan".

Na pitanje "zašto ste dozvolili Bugarskoj da obustavi pregovarački proces sa Severnom Makedonijom, stavljajući sve što su tražili u pregovore, Borelj je istakao da kao što je rekao "danas je trebalo da pokrenemo pregovarački proces i veoma sam razočaran načinom na koji su stvari urađene i činjenicom da jedna država koči ceo proces. Moramo da preispitamo našu odluku o metodama rada".