Borelj i Blinken pozvali na "održivo spuštanje tenzija" na Kosovu

Zastave SAD i EU
Izvor: GazzetaExpress

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvali su, u zajednčkoj izjavi, na "održivo spuštanje tenzija" na Kosovu, prenosi Tanjug.

Takođe, kako se u izjavi navodi, pozdavljaju "borbu Kosova protiv korupcije i kriminala", ali i osuđuju "nasilje nad civilima, novinarima i policijom".

"Nakon poslednjih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo", navodi se u pisanom saopštenju dva zvaničnika.

Nakon prošlonedeljnog sastanka u Vašingtonu, Borelj i Blinken su danas u zajedničkom pisanom saopštenju pozvali na nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Naglašavamo važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", stoji u saopštenju.

Šef diplomatije EU i američki državi sekretar dodaju da su se tokom sastanka u Vašingtonu usaglasili da dodatno ojčaju zajednički angažman EU i SAD na Zapadnom Balkanu, a u "cilju podrške napretku regiona na evropskom putu".

”Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, što je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada EU”, navode Borelj i Blinken.

Oni zaključuju da će bliža integracija Zapadnog Bakana poboljšati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu.

Borelj i Blinken pozivaju i na otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom "bez odlaganja".

U saopštenju se daje i "čvrsta podrška” EU i SAD teritorijalnom integritetu BiH i naglšva "ozbiljna zabrinutost zbog sve veće retorike podela u BiH".

"Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme", navode Borelj i Blinken.

Visoki zvaničnici EU i SAD pozivaju i sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije zemlje i njenig građana i da postignu "reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost".