Borelj: Napredak u dijalogu za jasnu evropsku perspektivu Kosova i Srbije

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Napredak u dijalogu je jedini put za Kosovo i Srbiju da imaju jasnu evropsku perspektivu, istakao je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzep Borelj pred početak Samita EU - Zapadni Balkan, u Briselu.

Borelj je novinarima rekao da ga raduje što će imati priliku na Samitu da prikaže sav rad i trud koji je investiran u Zapadni Balkan.

"Živimo u teškom i izazovnom okruženju i to utiče na nas, na naše susedstvo, pa tako i na Zapadni Balkan. To znači da moramo da radimo u dva smera. Jedan smer je proširenje koje mora da se ubrza. Drugo je da u oblasti spoljne politike podržimo one koji su više usaglašeni sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom. Što su više usaglašeni sa našom spoljnom politikom to su suočeni sa većim bezbednosnim pretnjama", objasnio je on.

Kada je reč o dijalogu Kosova i Srbije istakao je da je EU u taj proces investirala mnogo vremena i energije.

"Taj proces je imao padove i uspone, mnogo kriza, ali i doneo rešenja, kao što su dogovor u vezi registracija, ličnih karata, energetike. Poslednjih dana imamo dobre vesti sa obe strane. Napreduju iako sporo. Moramo da ih guramo dalje da nastave tim putem jer je to jedini način da imaju jasnu evropsku perspektivu", poručio je Borelj.

Upitan kada će biti novi sastanak na najvišem nivou, rekao je da se dijalog nastavlja i da je to proces.

Ukazao je da specijalni izaslanik za dijalog posećuje Kosovo i Srbiju i kada dođe trenutak biće sastanaka na visokom nivou koliko ih bude potrebno.

Najavio je ulaganja od dva miliona evra u jačanje otpornosti Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore na nove vrste ratova i sajber pretnje.

Borelj je istakao da je proširenje najvažnija spoljna politika EU.

"Moramo da napredujemo u proširenju. Treba da isporučimo ono što smo obećali", zaključio je on.