Borelj: Nastavak dijaloga bio je jedan od mojih glavnih prioriteta

Borelj
Izvor: Wikimapia

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj ocenio je da je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine važan trenutak za njega i EU.

Borelj je podsetio da je juče imao zadovoljstvo da zajedno sa novim specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom ugosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, na prvom fizičkom sastanku posle dvadeset meseci dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

“To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, koji je EU počela da olakšava 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu”, rekao je Borelj i podsetio da ovo smatra jednim od svojih glavnih prioriteta.

Borelj je zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuleu Makronu na njihovoj snažnoj poruci podrške dijalogu Beograda i Prištine sazivanjem pariškog samita.

“Dali su procesu poslednji potisak da započne iznova”, ocenio je Borelj.

Osvrćući se na jučerašnji nastavak dijaloga, Borelj je istakao da su imali intenzivnu raspravu o ne lakim temama.

“Proveli smo celo jučerašnje popodne i rano uveče u intenzivnim razgovorima sa dva partnera. To nisu bile lagane rasprave. Teme- nestale osobe, raseljena lica - veoma su emotivna pitanja i oni su osnovni delovi pomirenja. Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene govori o budućem odnosu Kosova i Srbije. Pripadaju istoj regiji i putuju na isto odredište – Evropu”, rekao je on.

U budućnosti bi njihovi ljudi, kapital i dobra trebalo slobodno da se kreću, oni bi takođe trebalo zajedno da rade na razvoju svoje ekonomije i svoje infrastructure, rekao je Borelj.

Naveo je da je to od obostrane koristi, i da je EU je uložila mnogo napora u stvaranje okvira za takvu saradnju.

“Naš rad sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem tek počinje. Moramo puno da postignemo zajedno za dobro Srbije, Kosova i Evropske unije. Poštujem činjenicu da su juče izneli svoja stajališta pošteno i konstruktivno, čak i dok je bilo neslaganja”, poručio je Borelj.

Kazao je da je impresioniran činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao.

“Zamolili smo ih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje, tako da ne gubimo vreme. I sastaćemo se sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem u septembru. Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku”, naveo je Borelj.

Moramo puno da postignemo zajedno za dobro Srbije, Kosova i Evropske unije, zaključio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.