Borelj: Nismo postigli sporazum danas, ali to nije kraj procesa

Đuzep Borelj
Izvor: Print Screen

Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj izjavio je da današnji sastanak u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije bio sastanak u normalnoj situaciji, da nije bio iz serije regularanih sastanaka.

Borelj je dodao da su današnji sastanak obeležile tenzije na severu Kosova, koje su postojale uoči sastanka.

Kako je rekao na današnjem sastanku nisu postignuti dogovori, ali da su oba lidera svesna važnosti nastavka razgovora, kao i da su se složili da se razgovori nastave pre 1. septembra.

"Videli smo porast tenzija oko registarskih tablica i odluka. Međunarodna zajednica ne želi da vidi eskalaciju situacije i za to će obe strane biti odgovorne. Nismo danas postigli dogovor, ali nije kraj priče, dvojica lidera su se složila da se proces nastavi i da će se diskusija vratiti u narednih nekoliko dana i ima vremena do 1. septembra", rekao je on.

Borelj je rekao da je sastanak sazvan jer mir i stabilnost moraju da pobede.

"Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vreme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rešenja", rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, svrha sastanka je bila smirivanje situacije na terenu.

"Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i predsednik Vučić i premijer Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu. Vreme je da tražimo dugoročna rešenja. Rekao sam obojici lidera da je ovo sastanak za upravljanje krizama, odnosno sastanak za upravljanje kriznim situacijama, a ne redovni sastanak, a cilj je bio smirivanje situacije na terenu. Takođe smo se fokusirali na put sveobuhvatne normalizacije. Dvojica lidera su imala priliku da razgovaraju o sveobuhvatnom sporazumu", rekao je Borelj.

On je dodao da prijem Beograda i Prištine u EU mora da ostane glavni cilj, i da obe strane moraju da nađu način za dogovor.

"Ovo je bio dugačak dan, i još jednom želim da ponovim da smo se dogovorili da nastavimo razgovore, na politički inteligentan način, kako bi stvorili sigurnost i stabilnost za sve građane regiona. To je naša obaveza i odgovornost", zaključio je Borelj.