Borelj: Prioriteti EU su žarišta u Ukrajini i na Bliskom Istoku

Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da su spoljna i bezbednosna politika EU okrenute žarišnim tačkama u Ukrajini i na Bliskom istoku. On je istakao da EU mora da se pripremi za dug period tenzija sa Rusijom i da zbog toga mora da razvija svoju odbranu, prenosi RTV.

Prema njegovim rečima, Rusija ce biti u iskušenju da pojača, kako je naveo, svoje političke i vojne provokacije protiv zemalja Natoa, što iziskuje dalje vojne napore u saradnji sa ključnim partnerima kao što su SAD.

On je dodao da EU ima ljude i resurse koji se bore protiv "ruske propagande" u Africi i na Balkanu, gde je ta propaganda veoma jaka.

"Dobro smo svesni da Rusija vodi rat protiv nas, rat koji ne znači samo bombardovanje raketama, to je rat narativom. Izgovorio sam tu rečenicu 'Mi vodimo rat narativima' u drugom mesecu svog mandata. Onaj koji pobedi u tom ratu, biće mnogo spremniji da dobije i drugi rat", poručio je Borelj.

On je upozorio da su potrebne pripreme za "dug period tenzija sa Rusijom", te da se moraju razmotriti i različiti scenariji o tome koliko ce SAD biti angažovane na evropskoj bezbednosti.

"Najvažniji događaji danas su vezani za geopolitička pitanja u vezi sa Ukrajinom i Pojasom Gaze na Bliskom istoku, ali i za funkcionalno, strukturno pitanje, a to je odbrana. Pre svega moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, vojno i ekonomski", rekao je Borelj.

On je ocenio da je rat u Ukrajini sukob visokog intenziteta u kojem se povećavaju žrtve na obe strane, a tehnologija neverovatnom brzinom oblikuje ishod rata. Visoki predstavnik je naveo da je najvažnija bezbednosna obaveza prema Ukrajini članstvo u EU i ponovio da je EU preuzela tu obavezu.

Kako je naglasio, EU neće moci da igra geopolitičku ulogu ako nije u stanju da se samostalno brani, a to, kako je rekao, počinje od industrije.

"Odbrambena industrija je nešto važno, ali se razlikuje od odbrane. Odbrana je isključiva nadležnost država članica koje imaju svoju vojsku. Moramo da ih nateramo da bolje rade zajedno da bi imali više interoperabilnosti, više koordinacije i kapaciteta da svi zajedno pokrećemo evropske vojne misije. Ako želimo da budemo geopolitički igrač, moramo da imamo sredstva. A sredstva počinju tako što imamo jak odbrambeni kapacitet", rekao je Borelj.

Govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, Borelj je rekao da je ključno pitanje da li postoji politički prostor da Evropa podrži rešenje sa dve države.

"Mislim da postoji, ali za to moramo biti ujedinjeniji kao što smo bili u slučaju Ukrajine, sa izuzetkom jedne zemlje. Ali ovde vidim da postoji disperzija pristupa i mnoge države članice žele da igraju svoju igru", rekao je Borelj.

Istakao je da EU na Bliskom istoku mora da se zalaže za "sveobuhvatno političko rešenje koje uključuje ne samo Gazu, vec i Zapadnu obalu".

"Da, moramo da okončamo rat u Pojasu Gaze, ali niko nije mnogo pričao o Zapadnoj obali. A Zapadna obala je prava prepreka za rešenje dve države. Pričamo o tome 30 godina, ali ne radimo, ne bih rekao ništa, ali skoro ništa da to postane i stvarnost, a bez toga nece biti mira na Bliskom istoku", ukazao je Borelj.