Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Priština da produži preregistraciju, Srbi da se vrate u institucije

Đuzep Borelj
Izvor: Print Screen

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj saopštio je da je večeras razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i da je obe strane pozvao da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

"Poslednja dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada u okviru dijaloga Beograda i Prištine", napisao je Borelj na Tviteru.

Borelj je u svojoj izjavi naveo da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove, dodajući da to ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

"Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije. Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces preregistracije vozila i obustavi svaka kaznena akcija protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga", naveo je Borelj.

EU, rekao je Borelj, takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da Zajednica treba da se uspostavi. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova", naveo je Borelj.

Odgovornost strana je da obezbede mir i stabilnost, dodao je šef evropske diplomatije.

"Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice. U bliskoj saradnji sa Kforom i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava (Euleks) je spremna da obezbedi stabilnost na terenu na Kosovu u svojoj ulozi drugog bezbednosnog odgovora. Euleks i Kfor će nastaviti da podržavaju održavanje bezbednog i sigurnog okruženja u skladu sa svojim mandatima", poručio je Borelj.

Borelj je naveo da EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije.

"EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu", zaključio je Borelj.