Borelj: Vodeća uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine, bliska saradnja sa SAD

Borelj
Izvor: wikimapia.org

Evropska unija je ta koja ima vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, ali radi u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa kojima deli agendu u regionu, izjavio je potpredsednik Evropske komisije i visoki prestavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj, piše N1.

On je objasnio da vodeću ulogu u tom procesu Evropska unija pokazuje i imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na zapadnom Balkanu.

U odgovoru na poslaničko pitanje, da li EU gubi uticaj nad pregovorima u odnosu na SAD, u kome se kao primer navodi uloga te države u ponovnom uspostavljanju avio-saobraćaja između Kosova i Srbije, Borel je naveo da "Evropska unija načelno podržava sve mere i radnje koje doprinose olakšavanju kretanja i komunikacije među ljudima".

"Ovo je jedan od načina koji vodi ka normalizaciji odnosa i unapređenju regionalne saradnje. Srbiji i Kosovu je potrebno više ovakvih koraka, više sporazuma, više normalizacije", naveo je Borelj u pisanom odgovoru.

On je dodao da je u tom kontekstu, Evropska unija pozdravila odluku vlasti u Prištini da ukinu takse uvedne za robu koja potiče iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Ovo je pozitivan razvoj za regionalnu saradnju i može doprineti obnovi razgovora o dijalogu", zaključio je Borelj.

Pregovori Beograda i Prištine o normalizuaciji odnosa prekinuti su krajem 2018. godine kada je tadašnji premijer Kosova Ramuš Haradinaj uveo takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i BiH, a 1. aprila ukinula ih je vlada Aljbina Kurtija.