Borelj: Vučić prihvatio predloge, Kurti nije, očekujem da Kosovo suspenduje naredne faze zamene tablica

Đuzep Borelj
Izvor: Print Screen

Posle mnogo sati razgovora dve strane nisu danas došle do dogovora, Vučić je prihvatio predloge, dok Kurti nije, očekujem da Kosovo odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove tablice, izjavio je Đuzep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku posle razgovora koji su se danas vodili u Briselu, prenosi B92.

Borelj je ukazao i da to bio predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, on je apelovao da se primeni jer bi to dalo vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje.

"Rekao sam obema stranama da ne možemo nastaviti ovako, začarani krug kriza i rokova mora da se prekine. Obojica su izabrani lideri sa snažnim mandatom, očekujem da pokažu lidersku ulogu i normalizuju odnose, kako bi mogli da nastave svojim evropskim putevima", rekao je Borelj.

Izostanak dogovora znači, prema njegovim rečima, da treba izvući neke zaključke o tome kako se vode razgovori, preneo je RTS.

"Informisaću svoje kolege u Evropskoj uniji i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo. To je posebno negativan politički signal", rekao je Borelj.

On je napomenuo da ovako ne može da se nastavi.

"Očekujemo da Vučić i Kurti pokažu liderstvo i normalizuju situaciju", rekao je Borelj koji je nekoliko puta ponovio da mora da se spreči eskalacija situacije na Kososvu.

Visoki predstavnik EU je poručio i da će dijalog Beograda i Prištine držati visoko na svojoj agendi.