Boris Džonson imenovao bivšeg komandanta Kfora za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan

Boris Džonson
Izvor: B92

Bivši komandant u štabu Kfora Stjuart Pič imenovan je za specijalnog izaslanika britanskog premijera Borisa Džonsona za Zapadni Balkan, objavljeno je na portalu britanske vlade.

Piča je imenovao premijer Džonson navodeći da je ovo imenovanje deo stalne  posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana. Kada je u pitanju odnos Srbije i Kosova, kako je navedeno, Britanci će raditi na podršci dijalogu uz posredovanje EU.

Kao specijalni izaslanik premijera, Stjuart Pič će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i britanskim saveznicima u SAD i Evropi, obezbeđujući podršku i jačanju regionalne stabilnosti. 

Kako je navedeno, njegov rad će obuhvatiti promovisanje jakih demokratskih institucija, pomoć prilikom suočavanja sa organizovanim kriminalom i drugim bezbednosnim izazovima, kao i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja kao što su ratni zločini i nestala lica.

Premijer Boris Džonson je rekao da je Velika Britanija duboko posvećena evropskoj bezbednosti. 

"Zapadni Balkan doživljava najveću pretnju svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije. Ne možemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore u zaštiti mira i promovisanju evroatlantskih integracija u ovom ključnom region", rekao je Džonson.

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus je poručila da je imenovanje Piča jasna demonstracija posvećenosti Britanije Zapadnom Balkanu, odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu. 

Stjuart Pič je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO, a ranije je služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.