Branković: Svaka sednica Saveta bezbednosti UN ima odgovarajuću težinu

Savet bezbednosti UN
Izvor: Kosovo Online

Diplomata u penziji Branko Branković izjavio je da svaka sednica Saveta bezbednosti UN ima odgovarajuću težinu, bez obzira da li se usvoji neka rezolucija, zbog čega je važno da se bombardovanje SR Jugoslavije nađe na dnevnom redu sednice tog tela, prenosi Juronjuz.

"Za razliku od ostalih pet tela u Ujedinjenim nacijama, Savet bezbednosti se vrlo pomno prati svuda i sve misije kad god je sednica SB gledaju šta se događa i direktno obaveštavaju svoje zemlje tako da sve 193 zemlje koje su članice UN imaju detaljan izveštaj šta se govorilo i odlučilo na SB", rekao je Branković za Tanjug povodom najavljene sednice u vezi sa bombradovanjem SR Jugoslavije.

On je dodao da je zato važno da na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti bude ono što predlaže Rusija, a to je bombradovanje Jugoslavije.

"Kada član Saveta bezbednosti zatraži od predsednika za taj mesec da sazove sednicu, on je u obavezi da je sazove. Taj koji je tražio sednicu predlaže dnevni red. Sednica se sazove i glasa se o dnevnom redu. Potrebno je devet pozitivnih glasova i nema prava veta jer je to proceduralno pitanje za razliku od rezolucije koja je suštinsko pitanje", rekao je Branković.

Dodaje da će zapravo i prilikom obrazlaganja dnevnog reda predstavnik Rusije da pročita sve ono što je i planirao da kaže tokom sednice.

"Iskoristiće upravo da kroz uvođenje u tačku kaže sve ono što je i mislio", rekao je Branković.

Branković je naveo da je bombradovanje SR Jugoslavije bila "najcrnja fašističko-genocidna agresija Natoa na Jugoslaviju".

"Jesu li ubijali civile? Jesu. I Hitler je to radio. Jesu li rušili mostove? Pa, Bajden je zagovarao da se ruše mostovi. Jesu li gađali voz u pokretu? Jesu. Bombradovali su nas sa bombama sa osiromašenim uranijumom, što je oružje za masovno uništavanje. Oružja za masovna uništavanja nose genocidne elemente", rekao je Branković.