Britanska ambasada, za razliku od EU, daje punu podršku Prištini u procesu provera u pravosuđu

Britanska ambasada
Izvor: Facebook

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu pozdravila je početak rada na ustavnim promenama u vezi sa procesom provera u pravosudnom sistemu, prenosi Reporteri.

Nakon juče održanog prvog sastanka radne grupe za izradu i finalizaciju zakona o procesu provere, Britanska ambasada je istakla da podržava takav proces i da će nastaviti da budu partner kosovske vlade.

"Podržavali smo inicijativu od početka i nastavićemo da budemo partner Vladi kako budu napredovali", navodi se u saopštenju britanske ambasade.

Za razliku od Britanaca, Evropska unija je bila skeptična prema ovom procesu.

U izveštaju EU o Kosovu objavljenom pre nekoliko dana navodi se da "nova vlada razmatra nekoliko opcija za 'proces provere' i da je, prema izveštaju, preduzimanje ponovne procene svih tužilaca i sudija zabrinjavajuće".

Premijer Aljbin Kurti je juče na prvom sastanku radne grupe za izradu i finalizaciju zakonodavstva o procesu provere u pravosudnom sistemu rekao da je "jedan od stubova funkcionalne države vladavina prava i efikasno pravosuđe“.

Kurti je naglasio potrebu za poštenim i efikasnim sudijama i tužiocima sa integritetom.

S druge strane, ministarka pravde Aljbulena Hadžiju je rekla da je to ključ pravosudnog sistema u kome će svi građani imati jednak pristup.