Britanski sud blokirao referendum o nezavisnosti Škotske

Velika Britanija
Izvor: Ilustracija/RTV

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je da Škotska nema ovlašćenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade, prenosi RTV.

Poluautonomna škotska vlada želi da se Škoti izjasne sledećeg oktobra na referendumsko pitanje "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna zemlja?" prenosi AP.

Konzervativna britanska vlada odbija da odobri ovo izjašnjavanje, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine, kada su škotski birači odbili nezavisnost.

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžn, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom, prenosi Tanjug.