Brnabić: Država isplatila 24,2 miliona dinara pomoći građanima za obnovu štete od poplava

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Država je do sada isplatila 24,2 miliona dinara pomoći za obnovu oštećenih objekata u svojini građana usled poplava u maju i junu, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, precizirala da je isplaćen deo zahteva građana Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Svilajnca, a da se sutra isplaćuju rešenja koja su izdata u Aranđelovcu.

"U ovom trenutku imamo još 308 zapisnika koji su trenutno u Ministarstvu za javna ulaganja na verifikaciji i to ćemo brzo završiti. Očekujemo dodatne isplate građanima u narednim danima", rekla je Brnabić.

Apelovala je na lokalne samouprave koje nisu predale zapisnike da to što pre učine.

"Imamo 21 lokalnu samoupravu koja još uvek nije dostavila dokumentaciju na verifikaciju i sa njima ćemo sutra i prekosutra održati sastanke da vidimo u čemu je problem i da ih ubrzamo", dodala je premijerka.

Istakla je da su dva apsolutna prioriteta u obnovi stambeni objekti i škole, te je najavila da u narednih nekoliko dana kreće obnova osnovnih pkola u Trgovištu i Rači, kao i vrtića u Ćupriji i Aranđelovcu.

Brnabić je navela i da su usled poplava u maju, junu i julu, vanrednu situaciju proglasile 63 lokalne samouprave, od kojih su na snazi u 31 opštini, dok je zbog olujnog nevremena koje je Srbiju pogodilo od 19. do 22. jula 13 lokalnih samouprava proglasilo vanrednu situaciju.

Na izložbi Ekspo 2027 predstavićemo Srbiju kao zemlju inovacija

Premijerka je istakla i da je jedan od motora razvoja zemlje sektor informaciono-komunikacionih tehnologija i da ubrzano teku pripreme za međunarodnu izložbu Ekspo 2027, na kojoj će se Srbija predstaviti kao zemlja inovacija, savremenih tehnologija i jedan od lidera u oblasti veštačke inteligencije.

U tom smislu, navela je da je izdata prva dozvola za vozilo bez vozača, stepena 3, što znači da je vozač na svom mestu u vozilu, ali ne upravlja komandama, što Srbiju čini jednom od tek pet zemalja u Evropi koja je izdala takvu dozvolu.

Cilj je, kaže, da do 2027. godine bude na izložbi Ekspo sva vozila u tom prostoru budu električna, bez vozača, zbog čega su predložene izmene Zakona o saobraćaju, kako bi već do kraja ove godine mogla da bude izdata i dozvola za vozilo bez vozača, stepena 5, prva u Evropi.

Navela je i da pripremni radovi na izgradnji Bio4 kampusa kreću u novembru ove godine, kako bi najveći deo bio spreman i useljen 2027. godine i u kojem će raditi 5.000 naučnika, studenata i profesora, i neke od najvećih svetskih kompanija.

Najavila je dalji razvoj naučnožtehnoloških parkova, ulaganja u “Data centar” u Kragujevcu, koji će dobiti sertifikat za najbezbedniji takav centar na svetu. Uz to, započeće izgradnja inovacionog distrikta u Kragujevcu, a država će nabaviti i još jedan super kompjuter.