Brnabić: Državi Sao Tome i Principe 100.000 dolara pomoći od Srbije

Ana Branbić
Izvor: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Vlada Srbije doniraće 100.000 dolara Demokratskoj Republici Sao Tome i Prinsipe za sanaciju štete od poplava, izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon sastanka s premijerom te zemlje Žoržom Bom Žezusom, prenosi RTS.

Brnabić je poželela dobrodošlicu delegaciji Vlade Sao Tome i Prinsipe rekavši da je značajno što se poseta dogodila ove godine, kada se obeležava 45. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Premijerka je podsetila, kako prenosi Tanjug, da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u februaru posetio tu državu i istakla da su tada potpisana tri važna dokumenata, koja predstavljaju osnov za buduću saradnju dve zemlje.

Ona je navela da su potpisani opšti sporazum o saradnji između Srbije i Sao Tome i Prinsipe, memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i memorandum o političkim konsultacijama dva ministarstva spoljnih poslova.

"Želim da naglasim da je Vlada donela odluku koju ćemo potvrditi sutra na redovnoj sednice o donaciji 100.000 dolara kako bismo pokazali prijateljstvo i pomogli da se Sao Tome i Prinsipe izbori sa posledicama poplava koje su imali u decembru prošle godine", kazala je Brnabićeva u Palati Srbija.

Navela je i da je uspostavljana saradnja u oblasti turizma i obrazovanja, te da je Međunarodni sajam turizma u Beogradu ove godine ustupio besplatno štand toj državi za promociju turističke ponude.

Takođe, kako je rekla, Srbija je obezbedila četiri stipendije za studente iz Sao Tome i Prinsipe za ovu školsku godinu.

"Imali smo 18 stipendija određenih za Sao Tome i Prinsipe od kojih je iskorišćeno osam, a u ovom trenutku u našoj zemlji studira pet studenata te države", navela je Brnabićeva.

Dodala je da je naša zemlja zainteresovana da poveća broj stipendija za studente te zemlje na Medicinskom fakultetu.

Premijerka je navela da je razgovarano i o mogućnosti da se uspostavi konkretnija saradnja između država u oblasti poljoprivrede i zdravstva.

"Želim da u ime građana i Vlade zahvalim Demokratskoj republici, jednoj od prvih država koja je uvažila argumentaciju Srbije 2013. godine i povukla priznanje koje je dala za Kosovo. To nama mnogo znači, veliki znak prijateljstva", kazala je Brnabićeva.

Ona je čestitala premijeru Sao Tome i Prinsipe predstojeći praznik Dan nezavisnosti, koji se obeležava 12. jula.