Brnabić: Gutereš potvrdio da Kosovo nije država, pojedinci koriste govornicu u UN za političke poene

Ana Brnabić u UN
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u Njujorku, povodom izjave premijera Albanije Edija Rame koji je pred Generalnom skupštinom UN pozvao sve da priznaju nezavisno Kosovo, da pojedini koriste tu govornicu za političke poene i da takve izjave nisu dobre za regionalnu bezbednost, prenosi Tanjug.

"Najbolji odgovor je dao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prva rečenica na sastanku sa mnom je bila - Kosovo za nas nije država. To je najbolji i najdiplomatskiji odgovor. Ne vidim šta ima da se meša kao premijer jedne država u unutrašnja pitanja druge države, Srbije, a posebno što imamo dobre odnose i trudimo se da izgradimo drugačiju budućnost", rekla je Brnabić za Tanjug, zamoljena da prokomentariše izjavu Edija Rame.

Istakla je da je imala odličan sastanak sa Guterešom, jer je to što je rekao za Kosovo, bila njegova prva rečenica na sastanku, kao i da je zahvalio Srbiji na svemu što radi za UN, multilateralizam i međunarodni poredak.

Brnabić je dodala da je to učestvovanje u mirovnim misijama, donacije vakcina, hrane i drugo.

Ona je zahvalila UN na pristupu prema srpskoj delegaciji i delegaciji Kosova koja se, kako je rekla, nigde nije mogla videti.

Premijerka je dodala da je Srbija upravo i radila na tome da se takve stvari ne dešavaju.

"Lepo je predstavljati Srbiju u UN", dodala je Brnabićeva.

Albanski premijer zatražio je u govoru pred Generalnom skupštinom UN da zemlje koje do sada nisu priznale samoproklamovanu nezavisnost Kosova to učine.

Rama je, pored ostalog, izneo tvrdnju da je "suverenitet Kosova realnost koja traje 13 godina i koju svi treba da prihvate".                           

Volkov
25. Septembar 2021.
Jos jedan razlog da se ne ide u dublje prijateljske odnose sa Albanijom. Ona nama NIJE prijateljska zemlja.