Brnabić i Zaev: Takse Kosova su neprihvatljive

Brnabić i Zaev
Izvor: Tanjug

Iako Severna Makedonija i Srbija nemaju isti stav kad je reč o Kosovu i Metohiji i imaju neslaganja zbog toga, važno je da se o toj temi razgovara, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u Skoplju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Brnabić je, prenosi Tanjug, navela da je sa Zaevim dominatnta tema bila ekonomija ali da su razgovarali i o Kosovu, članstvu Kosova u međunarodnim organziacijama i o tome kako to pitanje može da utiče na odnose Srbije i Sverne Makedonije.

"Tu nema lakog odgovora, važno je da imamo otvorenu i iskrenu komunikaciju", rekla je Brnabić na pitanje Tanjuga da li je tražila od Zaeva direktno da pozove Prištinu da ukine takse.

Premijerka Srbije kaže da je zastupnik teze da o svim otvorenim pitanjima kad ne može da "priča"  politika nastupa ekonomija, ali da je Priština odlukom o taksama za prozivode iz centralne Srbije prvi put zatvorila i tu privrednu komunikaiju.

"Time je učinjena neprocenjiva šteta celom regionu", naglasila je Brnabić i navela da se ne bi saglasila da Severna Makedonija ima korist od toga.

Kako je naglasila, svi u regionu imaju ogromnu štetu koja ako nije materijalna onda je šteta od tog nepoverenja i novih zaoštrenih odnosa, na koje je Priština direktno uticala.   

"Današnji dan je zato važan jer daje drugačiju perspektivu. Samoizolacija ili izolacije nisu način da gledamo u budućnost", istakla je Brnabić I ponovila da je Priština taksama nažalost suspendovala Cefta sporazum.

"Umesto čekanja da se to odglavi, hajde da idemo bilateralno i nalazimo druge načine da povratimo saradnju", predložila je Brnabić.

Zaev je na isto pitanje Tanjuga rekao da su takse Prištine neprihavtljive i da su u suprotnosti sa svim ugovorima uključujući i Cefta i da loše utiču na osnaživanje regiona.

"Treba da nalazimo načine kako da olakšamo razvoj trgivine. Takse Prištine ne idu u prilog tome. Mi smo priznali Kosovo, stojimo do naših odluka ali i stojimo na stavu da ne podržavamo takve mere Prištine", kazao je Zaev.

Za Severnu Makedoniju je, navodi Zaev, važna regionalna saradnja i Skoplje ne vidi benefite od takse.

"Mi smo pritiv uvodenja povećanih tarfa prema prijateljskoj Srbiji", rekao je Zaev.

Naglasio je da Severna Makedonija pozdravlja korake predsednika Srbije i Kosova, ali da žali što su pregovori prekinuti.

"Za nas je bilateralno rešenje koje će garantovati mir i i obezbediti regoionalnu saradnju i rast ekonomije i životnog standarda jedino prihvatljivo rešenje", rekao je Zaev.

On je rekao i da je Skoplje na raspolaganju i nudi pomoć za rešavanje kosovskog pitanja jer je, naglasio je, u interesu regiona.

"Ohrabrujem lidere da nalaze rešenje kroz dijalog i kompromis", poručio je makedonski premijer.