Brnabić: Kurti izvor nestabilnosti, ne gajim nadu da će neko sa Zapada previše da ga pritisne

Ana Brnabić
Izvor: RTV/Vlada Republike Srbije

Svet sve više razume da su Priština i Aljbin Kurti izvor nestabilnosti ne samo na Balkanu, a Srbija će se i dalje boriti za mir i stabilnost, poručila je danas premijerka Ana Brnabić, prenosi RTV.

"I dalje ćemo se boriti, diplomatska borba je svakodnevno. Predsednik Vučić ima svaki dan razgovore o toj temi sa najvažnijim svetskim zvaničnicima. Traži se rešenje", rekla je Brnabić za TV Prva i navela da Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije.

Ona je ocenila da Kurti i Priština jednostrano postupaju, suprotno potpisanim sporazumima, te tako izazivaju nestabilnost.

Istakla je da takvo ponašenje ne utiče negativnije na srpsku privredu, gde je i dalje značajan priliv stranih direktnih investicija.

"Verovatno zato što smo mi, zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, uspeli da na svaku nestabilnost odgovorimo neeksalirajući nego smirujući tenzije. Kad Priština prekrši jedan, otvorimo prostor za novi sporazum. Svi to vide. I oni koji podržavaju nezavisnost Kosova", rekla je Brnabić.

Ocenila je da Srbija spušta tenzije, i otvara vreme za stabilnost na ovim prostorima, te da investitori kada ovde nastavljaju ulaganja, računaju na mir i stabilnost.

Brnabić je istakla da Srbima sa Kosovu nema puno šta da se spočita.

"Traže samo ono što je prirodno, da se poštuju briselski i sporazum o tablicama. Niko ne može da ih optuži da su faktor nestabilnosti. Ne znam šta bi bilo prirodnije i normalnije od toga što su tražili Srbi na KiM", rekla je premijerka.

Govoreći o tome šta se može očekivati posle 21. novembra, za kada je Priština najavila kažnjavanje u vezi sa tablicama, Brnabić je rekla da nema preterane nade.

"Moramo da se uzdamo u svoje kapacitete i svoju pamet. Kako god da sačuvamo mir i stabilnost. To je važno za nas i za Srbe na KiM", rekla je Brnabić.

Dodala je da ne gaji nadu da će neko od zapadnih zemalja previše da pritisne Prištinu oko tablica, te da Srbija može samo na sebe da se osloni.