Brnabić: Kurti je mali Hitler, teži stvaranju velike Albanije

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je za TV Pink da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sve načine trudi da sačuva mir i stabilnost, navevši da su se odnosi Srbije i SAD od pokretanja inicijative Otvoreni Balkan promenili, iako suštinski nemaju slične stavove o pojedinim bitnim pitanjima.

"Ono što se promenilo je to što oni sada čuju, i slušaju našu stranu, argumentaciju... Oni su eksplicitniji od EU u toj kritici Prištine i Aljbina Kurtija, za ono što nije urađeno, i za njihov neiskren stav, za to što nisu formirali ZSO, što su zabranili Srbima da učestvuju na referendumu, izborima... Oni su povukli neke poteze zahvaljujući kojima je Priština ukinula takse na robu". rekla je Brnabić.

Brnabić kaže da stav SAD prilično pomaže tome da se Priština vrati za pregovarački sto sa Srbijom.

"Imamo odlične odnose sa kompanijama SAD, znamo koliko je fabrika došlo do nas", navela je Brnabić, pa dodala.

"To je jedna stvar koja nas povezuje, i karta na koju uvek igramo. Te stvari olakšavaju političke odnose. Ja mislim da Vučić ceni tu američku iksrenost i otvorenost. Slažemo se da se ne slažemo u nekim stvarima, ali hajde da vidimo šta možemo da uradimo".

Brnabić je dodala da je odgovor ministra Selakovića Aljbinu Kurtiju, koji je predsednika nazvao "mali Hitler" potpuno opravdan.

"On teži stvaranju Velike Albanije, a to je ono što su nacisti propagirali. Adekvatno je da Kurtija zovemo mali Hitler", rekla je Brnabić.

Govoreći o najnovijim dešavanjima na Kosovu, Brnabić ističe da je zabrinutost povodom eksalacije nasilja izuzetno prisutna.

"Vidi se po mnogo stvari, imamo situaciju sa manastirom Visoki Dečani, Kurti uskraćuje osnovna ljudska prava, ne dozvoljava ljudima da glasaju na izborima... T zabrinjava, mi molimo naše partnere u EU i SAD da to uzmu u razmatranje i da nam pomognu da sačuvamo mir i stabilnost", navela je Brnabić.

Kako je dodala, pritisci da se Rusiji uvedu sankcije su svakodnevni.

"Uspeli smo da dođemo do toga da smo zemlja toliko poštovana, gde se niko e usuđuje da dođe u beograd, da nas ne ucenjuje i da nas preti. To je postigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. zaista, mi smo zemlja koja ima veliko poštovanje zahvaljujući mudroj politici. Uvek se trude da saslušaju i da koliko god mogu razumeju naš stav prema sankcijama, koji je posledica svega što se dešavalo devedesetih godina. Sada je mnogo drugačije razgovarati sa našim partnerima. I juče na sastancima, i svima pre, mi nismo čuli ucene i pretnje. razgovori su teški, ali bar svako kaže šta misli", rekla je Brnabić.

Srbija garant Dejtonskog sporazuma

Brnabić se potom dotakla Dejtonskog sporazuma, i navela da je Srbja garant istog.

"Principijalnost u vođenju naše spoljne politike nas štiti. Mi u tom smislu moramo da štitimo Republiku Srpsku. Ne možete ništa da menjate a da ne pitate, to vodi ka nestabilnosti, a mi želimo stabilnost", rekla je Brnabić.