Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

Brnabic
Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je izjava lidera Pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, da će ukoliko postane premijer vlade Kosova uvesti reciprocitet sa Srbijom, kako ekonomski, tako i politički, predstavlja još jednu najavu daljeg kršenja CEFTA sporazuma, prenosi Tanjug.

Brnabić je novinarima u Beogradu kazala da je sve što se tiče međusobne trgovinske saradnje na Balkanu jasno definisano CEFTA sporazumom i aneksima koje sadrži.

,,Mi ne kršimo CEFTA sporazum ukoliko urade to što najavljuju, bez obzira da li ukinu 100 odsto takse sa BiH. Ništa se specijalno neće promeniti. Nastaviće da krše CEFTA sporazum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji imaju sa EU”, navela je premijerka.

Ona je pozvala sve albanske političare u Prištini da još jednom razmisle o kršenju međunarodnih sporauzma, jer kako navodi, dobiće samo to da im iz međunarodne zajednice govore da su jedina prepreka za slobodnu trgovinu na Balkanu.

,,Moja poruka je, molim vas, pogledajte CEFTA sporazum koji je potpisan 2006. godine i pridržavajte ga se”, naglasila je Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još pre nekoliko godina pozivom na ,,mali šengen” dao pravac u kojem čitav Zapadni Balkan treba da se kreće, a što bi značilo i ljudima i privredi, podsetila je ona i dodala da Kurti svojom izjavom najavljuje sprečavanje slobodnog kretanja ljudi.

Brnabić navodi da je to juče potvrđeno potpisivanjem Deklaracije sa Severrnom Makedonijom i Albanijom i izražava nadu da će se i ostatak tog regiona pridružiti toj deklaraciji.

,,To je najbolje za ljude bez obzira da li su Albanci, Srbi, Makedonci. Potpuno je nebitno. To je jedini način da mladi ostanu ovde i ako Kurti ili bilo ko drugi iz Prištine želi da otera mlade ljude odavde, onda su ovim što rade na dobrom putu”, ocenila je Brnabić.