Brnabić: Nadam se da će EU dopreti do Kurtija, jer Srbi na Kosovu nemaju ni minimum prava

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas nadu da će Evropska unija i međunarodna zajednica uspeti nekako da dopru do Aljbina Kurtija, jer Srbi na Kosovu ne uživaju ni "minimum minimuma" ljudskih prava.

Brnabić je, komentarišući Kurtijevu izjavu na Bledskom strateškom forumu da se menja raspoloženje kod pet država EU koje ne prizjaju Kosovo, rekla da Kurti govori ono za šta veruje da Albanci na Kosovu žele da čuju, a moguće i ono u šta on sam veruje, ali što je daleko od realnosti.

"Kada kaže da je Kosovo uspešna priča, ukazala bih samo jedan podatak, a to je da 23 godine od završetka oružanog sukoba, po podacima UNHCR-a, teritorija Kosova i Metohije ostaje region sa najmanje povratnika od svih postkonfliktih područja u svetu. Zamislite sve ratove na svetu i da imate teritoriju KiM na kojoj se samo 1,89 odsto ljudi vratilo nakon rata. A on kaže to je uspešna priča", objasnila je Brnabić u izjavi novinarima.

Navela je i da na Kurtijeve reči da je "Kosovo svetionik demokratije i vladavine prava", može da pruži dva primera koja pokazuju kako izgleda kada ste Srbin ili nealbanac na Kosovu koje vodi Kurti.

"Samo od početka ove godine šestoro pripadnika srpskog naroda je upucano, a da nije i dalje podignuta istraga, niko nije u zatvoru, pritvoru. Ne postoji pravda ukoliko pucate na Srbe na Kosovu. Drugi primer je da imate Albanca koji je pripadnik KBS-a, koji je upucao jedanaestogodišnjeg dečaka i 21-ogodišnjeg mladića na Božić. On je na slobodi. Na drugoj strani, jedan od Srba koji je još uvek u pritvoru, uhapšen je pod optužbom ilegalne gradnje. On je u istražnom pritvoru već skoro dve godine", naglasila je premijerka Srbije.

Brnabić je istakla da tako izgleda svetionik vladavine prava i demokratije.

"On u to veruje, ja protiv toga ne mogu ništa, ali mislim da treba da se držimo konktrenih podataka, primera da bi videli kako Srbi na KiM žive. Čak je tokom jula i izaslanik Nemačke za Balkan, zemlje koja je jedan od najvažnijih proponenbata nezavisnosti Kosova, Manuel Saracin rekao da nešto mora da se promeni jer Srbi na KiM užasno pate. Upravo je taj termin koristio. Kurti to ne želi da čuje. Nadam se da će ipak nekako uspeti makar EU i međunarodna zajednica da dopre do Kurtija, zato što Srbi na KiM nemaju ni minimum minimuma ljudskih prava", podvukla je ona.

Upitana za prava Albanaca na jugu Srbije Brnabić je rekla da Albanci na jugu centralne Srbije imaju valdavinu prava, ljudska prava.

"Nemoguće je da neko puca na Albanca u Preševu i Bujanovcu i da ne odgovara za to. Nemoguće je da u poslednje dve godine imate 400 napade na Albance a da nijedna osoba ne odgovara za to. U Srbiji je to nemoguće. S druge strane, ako pogledate Kosovo o kojoj priča Kurti to ne samo da je moguće, već je svakodnevnica. Jedino na teritoriji KiM možete da doživite da vas uhapse, privedu i da ne znate zbog čega, niko ne zna gde ste, da pravni zastupnik ne zna gde ste. To je jedino moguće na teritoriji KiM", naglasila je Brnabić.


Na pitanje o evroskepticizmu na Balkanu, o čemu je govorila na panelu, Brnabić je objasnila da je prvi razlog za to što proces traje toliko dugo i ne nazire mu se kraj, a drugi u tome što se stalno menjaju kriterijumi.

"Mi smo ispunili sve što je potrebno da se otvori Klaster 3 - ekonomija i konkurentnost, u dva poslednja izveštaja o napretku Evropska komisija daje preporuku svim državama članicama da daju saglasnost da se otvori taj klaster, što je nama izuzetno važno, a - ništa se ne dešava. U međuvremenu je počeo rat u Ukrajini. Kada smo ispunili sve kriterijume nije postojao rat na evropskom kontinnetu", ukazala je ona.

Brnabić je rekla da se u međuvremenu menjaju zahtevi, pa se tako sada čuje da je jedan od zahteva uskladjivanje spoljne i bezbednosne politike, što nema veze sa Klasterom 3, a uz to, primećuj, bilo bi retroaktivno i suprotno okviru pregovaračkog procesa, jer država treba da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom u trenutku kada postane član EU.

"Stalno se menjaju ciljevi, pomeraju stative gola na koji šutirate. To je nešto što frustrira ljude. S druge strane najbolje mesto za Srbiju je punopravno članstvo u EU", dodala je ona.

Upitana da prokomentariše izjavu predsednika Saveta EU Šarla Mišela o proširenju EU 2030. godine, rekla je da je ranije Zapadnom Balkanu rečeno da strategija proširenja predviđa prijem 2025. godine.

"Ne želim da zvučim kao pesimista, niti da unosim dodatni evroskepticizam, jer mislim da su evropske integracije važne za našu zemlju i građane, i da moramo da nađemo način da to bude ranije. Moramo da radimo sa EU da imamo konkretnije pomake. Taj proces, osim statusa kandidata za BIH, nikako u poslednje dve godine da dobije na značaju", ukazala je ona.

Brnabić je podsetila da oko 65 odsto investicija u Srbiju dolazi iz zemalja EU, da se 70 odsto izvoza odvija prema EU.

"Naši prioriteti moraju da osztanu EU i Zapadni Balkan", podvukla je ona.