Brnabić: Nadam se sporazumu o slobodnoj trgovini sa UAE do kraja godine

Ana Brnabić Dubai šeik Muhamed bin Zajed
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Dubaiju da se nada da će tokom ove godine biti završeni pregovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je novinarima rekla da je za nju velika čast što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom i prenela da su razgovarali o probudbljivanju saradnje Srbije i UAE, te da je on zamolio da prenese velike pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću.

"Nadamo se da ćemo tokom 2023. završiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što bi za nas bilo veoma značajno. Podelio je sa mnom informaciju da je svaka zemlja sa kojom su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja sporazuma", rekla je Brnabić.

Dodala je da je sa šeikom razgovarala i o globalnim izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje sveta, ali i o tome koliko može dodatno da se produbi saradnja Srbije i UAE u oblasti informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, u biotehnologiji istraživanju i razvoju nauke.

"To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dve zemlje, u maju prošle godine. Naša želja je da ta  saradnja ide još brže", rekla je Brnabić, koja u Dubaiju učestvuje na Svetskom samitu vlada.