Brnabić: Obavezni vojni rok na Kosovu zabrinjava Srbe

Ana Brnabić.jpg
Izvor: Tanjug

Trodnevni seminar Rouz Rot koji Parlamentarna skupština NATO održava već tri decenije, a koji je danas otvoren u Beogradu, bio je prilika da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić još jednom ukažu na vojnu neutralnost Srbije i na značaj saradnje sa Alijansom u očuvanju stabilnosti ne samo u regionu već i u svetu, prenosi Tanjug.

Brnabić je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa Alijansom, u okviru Partnerstva za mir, u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti.

Predsednica srpske vlade je, govoreći o regionalnoj saradnji i Kosovu kao važnoj bezbednosnoj temi podsetila da "KiM zauzima važno mesto u odnosima sa Alijansom, imajući na umu KFOR“. Ona je naglasila da je od početka godine na Kosovu zabeleženo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško naoružanih kosovskih specijalaca na sever Kosova.

Takođe, govorila je i o opasnosti transformacije KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka što dodatno zabrinjava Srbe na Kosovu. Naglasila je da se to pitanje mora rešavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti. Dodala je da je upravo i zato važna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom.