Brnabić: Prihvatanje Prištine u Unesko bio bi ogroman presedan

UNESKO
Izvor: dijalog.net

Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska, izjavila je danas u Parizu premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući polemiku koja se povela tokom debate Generalne konferencije Uneska o učlanjenju Kosova u ovu organizaciju, prenosi Tanjug.

Brnabić je u Francuskoj, gde boravi u dvodnevnoj poseti, rekla da to nije “ništa što nas čudi” i istakla da je učlanjenje u Unesko nešto čemu Priština teži.

“Mi smo za jasnu depolitizaciju Uneska. Imamo punu podršku i razumevanje za to da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska i, bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane, verujem da ćemo uspeti da zadržimo status i odbranimo se od tih napada”, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da bi prihvatanje Prištine u ovu organizaciju bilo katastrofalno.

“Mislim da bi to bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmera koja Unesku nisu potrebna”, navela je Brnabić.

Premijerka je naglasila da će sutra, tokom obraćanja na Generalnoj konferenciji Uneska, ponoviti da je Srbija jasno za depolitizaciju ove ogranizacije.

“Zna se kojim pitanjem se Unesko bavi pre svega i na sutrašnjoj agendi su pitanja kao što su nauka, etika u oblasti veštačke inteligencije... Za ostale koji žele da politizuju ove stvari imamo jasan odgovor”, poručila je Brnabić.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je juče na debati Generalne konferencije Uneska da nije mandat te organizacije da donosi političke odluke koje se tiču državnosti, reagujući na govor ministarke spoljnih poslova Albanije Olte Džačke koja se u svom izlaganju založila za prijem Kosova.