Brnabić sa Lajčakom i Eskobarom: Srbija očekuje formiranje ZSO

Brnabic
Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom kojima je prenela da Srbija očekuje formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i punu implementaciju Briselskog sporazuma, prenosi Tanjug.

"Predsednica Vlade je na sastanku izrazila svoje nezadovoljstvo činjenicom da Srbima sa Kosova i Metohije nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu 16. januara. Ona je pozvala dvojicu predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Srbima omogućilo glasanje na izborima koji se u Republici Srbiji održavaju 3. aprila", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je zahvalila Lajčaku i Eskobaru na ličnom angažmanu kao i na svim naporima koje ulažu u napredak dijaloga Beograda i Prištine.

Lajčak je rekao da Evropska unija ulaže velike napore u nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvao je Beograd da nastavi da bude posvećen tom preocesu, jer je to važno za stabilnost čitavog regiona.

Eskobar je istakao da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate ovaj proces i snažno ga podržavaju. On smatra da dve strane jedino kroz dijalog mogu da rešavaju sva otvorena pitanja i da za to ne postoji alternativa.