Brnabić sa Pauer: "Otvoreni Balkan" odličan primer saradnje, i drugi u regionu da se priključe

Ana Brnabić i Samanta Pauer
Izvor: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je na sastanku sa administratorkom Američke agencije za razvoj (USAID) Samantom Pauer da je Srbija pokretač povezivanja i razvoja na Zapadnom Balkanu, kao i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" odličan primer i da se nada da će joj se priključiti i drugi u regionu, prenosi RTV.

Brnabić je naglasila da je saradnja u okviru "Otvorenog Balkana" rezultirala uklanjanjem brojnih prepreke, čime je omogućen slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala. Posebno je istakla da će mladi iz celog regiona osetiti benefite ove inicijative.

Premijerka je naglasila da je Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD, vođena prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom robe i usluga i značajnom finansijskom podrškom kroz različite programe razvojne pomoći, saopštila je vladina pres služba.

Ona je istakla da Vlada ceni sve rezultate postignute kroz saradnju sa USAID-om i pozdravila spremnost ove američke agencije da doprinosi daljoj transformaciji u oblastima informacionih tehnologija i energetske efikasnosti.

Brnabić je informisala Pauer o napretku naše zemlje u podršci tehnološkom preduzetništvu, što vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade.

Na sastanku se razgovaralo o podršci USAID-a kroz aktivnosti u projektima "Preduzmi ideju" i "Srbija inovira", a koji se odnose na okupljanje relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije u našoj zemlji.

Takođe, razmotrene su mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, poput veštačke inteligencije i razvoja biotehnologije u Srbiji, a posebno je istaknut značaj izgradnje BIO4 kampusa i podrške njegovom razvoju kao centru nove bioekonomije u našoj zemlji.

Pauer je istakla posvećenost USAID nameri da nastavi sa podrškom naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta predvođenog privatnim sektorom i ukazala na spremnost ove agencije da nastavi sa uspešnom saradnjom koju ostvaruje sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Administratorka Američke agencije za razvoj pozitivno je ocenila dosadašnje rezultate koji su postignuti angažmanom ove agencije i izrazila nameru USAID-a da i u narednim godinama radi na projektima kojima će biti obezbeđena podrška reformama.

Kako se navodi u saopštenju, sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.