Brnabić sa Rotom o saradnji sa Nemačkom, evropskom putu Srbije i vladavini prava

Ana Brnabić Mihael Rot 2 Vlada Srbije
Izvor: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima Srbije i Nemačke, evropskom putu Srbije, kao i o vladavini prava.

Brnabić je naglasila da partnerstvo dve zemlje iz godine u godinu sve više napreduje, što potvrđuje i činjenica da je Nemačka „broj jedan“ trgovinski partner Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je naglasila da je Nemačka vodeći partner i u razmeni usluga, pre svega u oblasti informacionih tehnologija.

Ona je rekla da je srpska ekonomija sve više okrenuta IT sektoru i da izuzetno ceni činjenicu da velike nemačke kompanije u Srbiji sve više otvaraju svoje centre za istraživanje i razvoj.

Premijerka je kao primer navela firmu „Kontinental“, koja je u Novom Sadu otvorila i svoj razvojno-istraživački centar, što je od krucijalnog značaja za našu privredu.

Brnabić je naglasila da je priliv nemačkih stranih direktnih investicija značajan, imajući u vidu da kompanije iz te zemlje zapošljavaju približno 80.000 radnika u Srbiji.

Prema njenim rečima, prioritet spoljne politike Srbije predstavlja članstvo u EU, što podrazumeva i nastavak sprovođenja reformi, u prvom redu zbog boljeg i kvalitetnijeg života građana Srbije.

Ona je kao primer navela ustavne reforme koje su usvojene prošle godine, što je pratilo usvajanje pravosudnih zakona u Narodnoj skupštini prošlog meseca, a što bi sve zajedno trebalo da doprinese nezavisnijem i efikasnijem pravosuđu.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga poručio je da Nemačka podržava priključenje Srbije i Zapadnog Balkana EU i ponovio da je na tom putu ključno sprovođenje reformi u svim oblastima društva.