Brnabić sa senatorima iz SAD: Puna primena Briselskog sporazuma

Senatori SAD sa Anom Brnabić
Izvor: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa senatorima iz SAD Kristoferom Marfijem i Gerijem Pitersom o produbljivanju i razvoju ekonomske i političke saradnje, odnosima u regionu i drugim oblastima od obostranog interesa, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka i američki senatori su postigli saglasnost o tome da je puna primena Briselskog sporazuma od izuzetnog značaja ne samo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, već i za obezbeđivanje održive stabilnosti i mira u regionu.

Predsednica Vlade je još jednom ukazala na to da Priština ne samo da nije ispunila dogovoreno, već da je takozvana kosovska administracija suspendovala dobar deo prava koja se u tom sporazumu odnose na Srbe koji žive na Kosovu.

"Priština je imala više od decenije da primeni Briselski sporazum, ali umesto toga u poslednje dve godine aktivno radi protiv njega, što pokazuje i činjenica da je Srbima na Kosovu i Metohiji bilo zabranjeno da glasaju na izborima", naglasila je Brnabić i u tom kontekstu istakla odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.  

Na sastanku je rečeno da je saradnja u privrednoj i ekonomskoj oblasti na najvišem nivou do sada i da sektor informacionih tehnologija ima svoje posebno mesto u tome, ali da svakako ima još prostora za unapređenje.

Dodatni potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike, sa čime su saglasne obe strane.

Senatori su premijerki preneli izraze saučešća povodom tragičnih događaja u Srbiji, i ukazali na to da su odgovorne mere, koje je država preduzela, kada je reč o vraćanju nelegalnog oružja u posedu građana, već pokazale odlične rezultate.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.