Brnabić sa Zaracinom: Priština da ispuni sporazume i što pre formira ZSO

Brnabić i Zaracin
Izvor: Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom o situaciji na Kosovu, te istakla posvećenost Srbije očuvanju mira i stabilnosti i dodala da Beograd očekuje potpunu implementaciju potpisanih sporazuma.

Premijerka je ukazala na značaj što hitnijeg osnivanja Zajednice srpskih opština, dodajući da očekuje podršku koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora.

Zaracin se saglasio da su razgovori Beograda i Prištine osnova za dalji napredak, saopštila je Vlada Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o situaciji u regionu, kao i bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke.

Brnabić je naglasila da partnerstvo dve zemlje napreduje, što potvrđuje i činjenica da je Nemačka vodeći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Premijerka je istakla da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji, i navela da Srbija iskreno podržava inicijativu Berlinski proces.

Zaracin je istakao značaj daljih koraka na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, i izneo očekivanje da će rezultati inicijative Berlinski proces omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne benefite za stanovnike regiona.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.