Brnabić: Svi u EU su zabrinuti zbog situacije na Kosovu, vide napore Srbije da sačuvamo mir

Ana Brnabić u Briselu
Izvor: Kosovo Online

Srpska premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Briselu da su svi u Evropskoj uniji zabrinuti zbog situacije na Kosovu, kao i da razumeju napore Srbije da uprkos stalnim provokacijama sačuva mir i stabilnost, prenosi RTV.

Brnabić koja se danas u Briselu sastala sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i tri komesara, rekla je da je sa zvaničnicima EU razgovarala o šest tema, od kojih je jedna bila situacija na Kosovu. 

"Stabilnost nam je u životnom interesu, nadam se saradnji sa partnerima. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja, od evrointegracija do svega ostalog", rekla je ona.

Brnabić je u sedištu EU učestvovala na panelu u organizaciji medijske platforme "Euractiv Srbija“, na temu "Da, ali…: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji", a govoreći o kosovskom problemu navela je da je to jedan od najvećih izazova za Beograd, koji ne zavisi samo od Srbije, i upozorila da smo u poslednje dve godine imali konstantne tenzije, provokacije i nestabilnosti. Ukazala je i da je za rešenje kosovskog problema, kao i za tango, potrebno dvoje. 

"Nažalost, u poslednja 24 meseca i posebno prošle godine, imali smo konstantnu tenziju, provokacije i nestabilnost. Vlada se, uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića, trudi da situacija bude mirna i stabilna, koliko god je to moguće", navela je Brnabić.

Lopta u dvorištu Prištine za povratak dijalogu, hapšenja Srba da prestanu

Dodala je da je "lopta u dvorištu" Prištine kada je reč o povratku dijalogu, kao i da je neophodno da se, pre svega, prestane sa maltretiranjem i hapšenjem Srba na Kosovu, bez ikakvih dokaza. Premijerka je naglasila da svi imaju dokaze da su Srbi koji se privode i hapse potpuno nevini, pa čak i Euleks i Priština.

Ona je istakla i da je potrebno sprovesti povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova.

Na pitanje novinara da li je bilo zahteva od evropskih zvaničnika danas u Briselu za hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu i da li su pominjani rokovi za nove izbore na severu, premijerka je rekla da su se čuli ti zahtevi, ali da je to nešto o čemu se još priča.

"Zato i dolazi Lajčak u Beogradu i o tome je i predsednik Vučić razgovarao sa premijerima Ruteom i Betelom. Razgovarali smo o tome i još nemamo ništa finalno, niti neke vremenske odrednice ili tačno šta je sve potrebno da se uradi, ali svakako je lopta u dvorištu Prištine", istakla je Brnabić, i ukazala da je potrebno situaciju na severu Kosova dovesti situaciju u normalu i civilizacijske okvire.

Premijerka je naglasila da postoje dva važna pitanja, koja stoje između Srbije i njenog članstva u Evropskoj uniji, a to su normalizacija odnosa sa Prištinom i neuvođenje sankcija Rusiji.

Prema njenim rečima, to su pitanja koja uvek "iskoče" i izvor su "konstantne frustracije".

"Ali sve u svemu, ako želite da postanete deo kluba, klubu je dozvoljeno da pomeri stativu. Možete da budete frustrirani i nezadovoljni zbog toga, ali ako želite da postanete deo kluba, morate da poštujete njegova pravila", poručila je Brnabić.

Istakla je da je jedina opcija za održivu i prosperitetnu budućnost Srbije da postane članica Evropske unije, ističući da je to glavni strateški prioritet Srbije kada je reč o spoljnoj politici.

"Mi smo ekonomski već deo Evropske unije. Kulturološki, geografski i istorijski smo deo evropskog kontinenta i evropske porodice nacija. Na kraju krajeva, ne mislim da imamo plan B", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, osim o Kosovu i regionalnoj stabilnosti, sa predstavnicima EU je razgovarala o evrointegracijama, za koje je rekla da će Srbija dati sve od sebe da otvori klaster do kraja godine o ekonomskom rastu i razvoju, vladavini prava i energetici, energetskoj tranziciji i zelenoj tranziciji.

"Dogovorili smo da imamo dodatne sastanke i da ćemo u oktobru ili novembru imati novi izveštaj o napretku. Razgovarali smo i o usklađivanju sa zajedničkom spoljnom bezbednosnom politikom i pitanju kada ćemo uvesti sankcije. Objasnila sam našu poziciju i da smo se uskladili sa vrednostima jer smo osudili agresiju, ali da postoje razlozi zašto ne želimo da uvedemo sankcije. To poglavlje u našim pregovorima nije ni otvoreno, niti se to od nas zahteva u pregovorima", rekla je ona.